Новини от Александрийска патриаршия



Източници: СПЦ, Александрийска патриаршия

Негово светейшество папата и патриарх александрийски и на цяла Африка Теодор ІІ е приел на 2 юни 2007 година в седалището на Патриаршията професор Димитрий Константиос, директор на Византийския музей в Атина. Той е пристигнал, за да окаже помощ на патриарха при изготвянето на проекта за ремонт на сградата на Патриаршията, тъй като под зданието са били открити множество катакомби и подземни колектори за дъждовна вода от времето на Птолемаидите. Подземните помещения вероятно ще бъдат превърнати в патриаршеска ризница и музей.

На 3 юни 2007 година, на светата литургия в храма „Свети Сава Освещени” в Александрия, Негово светейшество папата и патриарх александрийски и на цяла Африка Теодор ІІ е подстригал първите десет четци, завършили Александрийската патриаршеска школа „Свети Атанасий Велики”, които след 470-годишно прекъсване отново ще се занимават с мисионерска дейност в Африка. Те ще водят също така обучение по земеделие, информационни технологии, медицинска помощ и богословие.

По този повод патриархът се е обърнал към новоподстриганите: „Вие сте призвани да свидетелствате по всички краища на Африка за Христовото Евангелие, както са правели това апостолите и светиите… Спомняйте си винаги единствено за общото ни задължение – да проповядваме на всички народи…”

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...