Православен поглед към икуменизма


Симпозиум “Христос – светлината на света. Обединение на Църквите и на Европа от гледна точка на учението на Григорий Палама за несътворената енергия” се проведе в Университета “Овидиус” в Констанца на 30 октомври 2007 година под председателството на Негово високопреосвещенство Теодосий, архиепископ на Томиш и декан на факултета по богословие, съобщава Crestinortodox.ro. Във форума е взел участие доц. Емил Трайчев, декан на Богословския факултет на СУ "Св.Климент Охридски".

Докладите по темата бяха представени в първата част на деня от Николаос Йоанидис от Богословския факултет в Атина, Марина Коловопулу от същия факултет, доц. Емил Трайчев, декан на Богословския факултет към Софийския университет, г-жа Мария Васина, директор на Института по изследване на православната иконология в Санкт Петербург, г-н Еруин Кестнер от страна на адвентистите в Костанца и накрая г-н Даниел Мунтяну, лектор в Богословския факултет към Университета Ерланген. Всички представени теми бяха дискутирани от присъстващите преподаватели, докторанти, магистри и студенти от Университета “Овидиус”.

Идеята, на която бяха подчинени докладите от страна на православните е, че най-добрата основа за обединение на Църквите и духовността на Европа не може да се намери в границите на човешкото творение. “Таворското откровение” е начинът, по който православното богословие може да разбере “видимото обединение на Европа”, което комисиите и срещите от Порто Алегре, Бразилия и Сибиу, Румъния предлагат на Църквите от Европа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...