Владимир Радманович осигурява обучение за сръбски младежи в риск


Източник: IOCC

Нападателят на американския баскетболен отбор “Лос Анджелис Лейкърс” Владимир Радманович ще финансира една нова програма на агенцията за хуманитарна помощ “Международна православна благотворителност” (IOCC) за осигуряване на професионално обучение на младежи в риск в Сърбия. Програмата, на стойност над 660 000 щ. д., ще осигури професионално обучение в кулинарното изкуство, селскостопанското производство и работата с обществени перални в едно сиропиталище и специализирано заведение за деца и младежи с увреждания. Проектът ще осигури също 15000 бебешки, училищни и здравни комплекта за няколко сиропиталища и детски здравни заведения из цяла Сърбия.

Радманович, роден в Требине, Югославия (сега Босна и Херцеговина), обяви своята подкрепа за проекта, като каза: “Животът е достатъчно труден, ако си отраснал като сирак в детски дом. Не бива да се изправяш пред още препятствия, когато се опитваш да навлезеш в света като пълнолетен без средства за препитание. Аз се радвам, че помагам на младите хора на Сърбия и че го правя чрез IOCC, една високо уважавана хуманитарна организация в Сърбия и Черна гора.”

IOCC ще създаде “кулинарна академия” в сиропиталището “Звечанска” в Белград. Горан Милич, родом от Херцег Нови в Черна гора и собственик на италианския ресторант “Дивино” в Лос Анджелис, и други кулинарни експерти ще водят обучението в академията. Милич, чиято майка е работила с деца в “Младост”, единственото сиропиталище на Черна гора, е израснал с ясно съзнание за трудностите, пред които се изправят децата в такива заведения. Тази програма ще даде на младежите от “Звечанска” уменията, които са необходими, за да се отговори на растящото търсене на специалисти в областта на кулинарията и гастрономията в ресторантите и хотелите в Белград и другаде.

IOCC ще изгради също обучителен център/обществена пералня в “Звечанска”, където младежите ще бъдат обучавани на едно доходно и търсено умение, което ще им осигури бъдеща работа. Около 20-25 младежи ще получат подготовка през първата година по всички процеси по финансовата устойчивост на една обществена пералня на самообслужване. Приходите от тази дейност допълнително ще облагодетелстват младежите, живеещи в сиропиталището.

Дом за деца и младежи с увреждания във Ветерник, в Нови Сад”, ще бъде подпомогнат от програмата чрез изграждането на две оранжерии за зеленчукопроизводство. Оранжериите ще увеличат качеството на предлаганата храна и ще осигурят трудова терапия за поне 100 души от това заведение.

Подкрепата на Радманович за проекта на IOCC идва само седмици, след като той даде своя принос в кампанията “Ти също можеш” на неговия сънародник баскетболната звезда Владе Дивач в Сърбия за оказване помощ на бежанци и изселени хора да се завърнат по домовете си.

IOCC, основана през 1992 г. като официална агенция за хуманитарна помощ на Постоянната конференция на каноничните православни епископи в Америка (SCOBA), е осъществила програми за подпомагане и развитие на стойност над 250 млн. щ. д. в 33 страни по света. От 1992 г. IOCC е осигурила повече от 75 млн. щ. д. за подпомагане и развитие на райони на бивша Югославия.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...