Архиепископът на Кентърбъри: Солидарност с християните на Изток; покажете своята идентичност!




Източници: Комюнике на Асамблеята на ССЦ,
Chrétienté.info

Главата на англиканската църква, архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилиямс призова в петък в Порто Алегре към солидарност със „страдащите” християни на Изток, поради напреженията в този регион, а също и с нехристиянските малцинства, които живеят в големи трудности.

„Забележителен е куражът, с който християните в Египет, Пакистан, на Балканите, дори в Ирак, продължават да търсят начини да работят сред съседите си нехристияни”, е заявил главата на англиканската църква пред Генералната асамблея на Световния съвет на църквите.

„Страданието на християнските малцинства”, които в страните си са уподобявани „на САЩ и Запада като цяло”, е „въпрос, който всички църкви и цялата ни асамблея трябва да вземат на сериозно”, е добавил той.

Същината на изказването на архиепископ Роуън Уилиямс е била темата за идентичността на християните. „Ние сме хора, известни с верността си, с привързаността си към историческата Личност, на Която учениците Й дали името Цар и Помазаник, Иисус, Юдеина от Назарет”, е изтъкнал той. „Въпросът за християнската идентичност в един свят, който се характеризира с плуралистични гледища и убеждения, не трябва да търси своя отговор в клишетата, позоваващи се на толерантното съжителство на различни мнения”, е казал в продължение архиепископът. „По-скоро, естеството на нашите убеждения на християни ни поставя неизменно на определено място, едновременно изпълнено с обещания и рискове, място, на което сме призвани да покажем абсолютната си привързаност към Бога, открил Се в Иисуса Христа, както и към всички онези, към които е отправен Неговият призив”.

„Именно нашата идентичност ни подтиква към тази действена вярност. Ние не сме призвани да печелим конкурси или дебати в полза на нашия „продукт” в някакъв си панаир на религиите”, е изтъкнал Уилиямс, като в продължение цитира известния православен академик Оливие Клеман: „Трябва да водим своя диалог над идеологиите, трябва да сме готови да свидетелстваме, с живота и словото си, за това, което ни позволява фактът да бъдем на мястото на Иисус, Помазаника Божий – основанията ни да живеем, да обичаме по-малко зле и да умираме по-малко зле”. „Покажете своята идентичност!” Това е, което правим, когато благодарим за мястото, където сме, живеейки във вяра там, където Бог, в Иисуса, ни е поселил, така че светът да види дълбочината и цената на верността, която е тази на Самия Бог спрямо света, създаден от Него”.

На пресконференция след пленарното заседание, Кентърбърийският архиепископ е изказал несъгласието си с една евентуална „военна авантюра” на Запада в Иран. „Надявам се, и се моля за това с цялото си сърце, че Западът няма да се впусне в нова скъпоструваща и несигурна военна авантюра в Иран, е заявил главата на англиканската църква.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...