Архиерейско богослужение на Илинден в Букурещ


С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква в периода 19-21 юли т.г., Негово Преосвещенство Стобийския епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, оглави тържественото богослужение за храмовия празник на българската църква в Букурещ „Св. Пророк Илия”.

Той беше придружаван от дякон Кирил Синев и г-н Ангел Младенов, секретар на Русенска митрополия. След молитвеното участие в Св. Литургия, отслужена в катедралния храм „Св. Троица” в Русе, делегацията отпътува за Букурещ. Там българският архиерей и придружаващите го лица бяха посрещнати предстоятелят на църковното настоятелство при българския храм свещеноиконом Петър Тотев.

Българската делегация при Негово Светейшество Даниил

Българските гости посетиха манастирът Черника в чиято манастирска църква се намират мощите на Св. Калиник Черниканул, покровител на Букурещ и игуменът Св. Георги. В манастирският музей се намира омофор на Св. Софроний Врачански, който е ръкоположил Св. Калиник в йеродяконски чин. Манастирската музейна колекция притежава и две уникални икони на които са изографисани дванадесетте члена на Символа на вярата, т.е. на всеки един от членовете съответства отделна икона. В гробището на манастира Черника са погребани известни румънски личности, между които и най-големият румънски професор по догматика, о. проф. д-р. Думитру Стънилое. Игуменът Макарий разказа за своите спомени от студентските си години, прекарани в България, и за живота на манастира в който пребивават 40 монаси. Българската делегация посети и девическият манастир Пасъря, основан през 1813 г. от архимандрит Тимотей, игумен на манастира Черника, по времето на Вода Караджа. Сам по себе си манастирът представлява едно монашеско селце благодарение на идиоритмичния му начин на живот. Монахините живеят по 4-5 в отделни къщички като ежедневно заедно вземат участие в богослужението. Игумения Михаела Костаке разказа за богатата манастирска дейност на общо 150-те монахини. Съществуват четири вида ателиета: шивашко ателие за изработване на богослужебни одежди; ателие „Метали” за изработка на декоративни предмети от емайл и филигран; иконописно ателие за плащеници и икони; ателие за цизелиране, в което се изработват икони. Част от монахините обгрижват възрастните хора от църковния старчески дом, разположен в сградите на манастира, а друга част се занимават с ученичките на девическата семинария „Св. Филотея”. Майка Михаела подари на гостите компакт диск с изпълнения на манастирския хор на различни гласове на песнопението „Достойно ест”. В манастирската църква „Св. Троица” се намира чудотворна икона на Св. Богородица от XVIII век. След поклонението в скита Дарвари беше посетен и манастира Раду Вода в който се помещава и Букурещката семинария. В главната манастирска църква се съхраняват част от мощите на Св. Нектарий Егински и Св. Йоан Златоуст. От вътрешната страна на иконостаса е изографисан Св. Софроний Врачански, който прекарва последните десет години от живота си (1803-1813) в Румъния. Според последните научни изследования извършени от о. проф. д-р. Николае Дура, въз основата на документи от държавния архив, Св. Софроний Врачански е бил игумен на манастира Михай Вода (1811-1812). Погребан е в метоха Шербан Вода, който е бил под управлението на манастира Котрочени. В началото на XIX век поради множеството земетресения метоха Шербан Вода е разрушен. През 1882 г. на мястото на метоха се построява сградата на Румънската национална банка. Бяха посетени също манастира “Антим” и катедралата “Св. Спиридон”. Катедралата “Св. Спиридон” е била осветена на 24 октомври 1954 г. от Румънския патриарх Юстиниан и Българския патриарх Кирил.

На 20 юли, Илинден, с благословението на Негово Светейшество Българският патриарх Максим и Негово Блаженство Румънският патриарх Даниел в българската православна църква в Букурещ „Св. Пророк Илия” беше отслужена тържествена Св. Литургия. От българска страна в богослужението взеха участие Стобийския епископ Наум, свещеноиконом Петър Тотев, представител на Българската патриаршия в Букурещ и дякон Кирил Синев. Румънската патриаршия беше представена от Негово Преосвещенство епископ Киприян Къмпинянул, патриаршески викарий и завеждащ външният отдел на Румънската православна църква, о. Александру Мортич, о. Габриел Маланку , о. Марин Ризя , о. Николае Бонаш и дякон Богдан Ене. Свещеник Николае Бонаш вече за тридесет и осма година редовно идва на храмовият празник на българската църква в Букурещ. Църковният хор при храма „Nihil sine Deo” (Нищо без Бога), съставен от професионални певци от Букурещката опера и филхармония, изпълни в края на богослужението празничен концерт. Епископ Киприян изрази радостта си от братското съслужение с представители на Българската патриаршия. Той произнесе панегирик в чест на Св. пророк Илия, като подчерта, че последният е най-почитаният днес старозаветен пророк. Епископ Наум благодари на представителя на Румънската патриаршия за благословението на патриарх Даниел да дойде и служи български архиерей. Той предаде благословението на Българският патриарх Максим и поздрави всички с празника на българската църква. Накрая отец Петър прочувствено благодари на предствителите на българското посолство, на всички енорияши от български, румънски, руски и украински произход, които редовно посещават българският храм, допълвайки, че в Христа няма повече различие в народността, а всички сме едно.

На следващия ден, 21 юли, българската църковна делегация имаше аудиенция при Негово Блаженство Румънският патриарх Даниел. Последният прояви подчертана заинтересованост относно отношенията Църква-Държава в България и в частност развитието на въпроса за въвеждането на предмета „Религия” в българските училища. Епископ Наум запозна патриарх Даниел с двете български концепции за въвеждането на предмета „Религия” и съществуването на регионални инспектори по религия. Патриарх Даниел изрази надежда, че българските управници ще проявят мъдрост и разбирателство, за да не продължава духовната слепота на подрастващото младо поколение и произлизащите от нея морален упадък на обществото и наличието на безбройни престъпни и смъртни случаи. Негово Блаженство отправи покана за организирането на летни младежки лагери за българи и румънци, които да се провеждат последователно в България и Румъния.

Българската църковна делегация посети и Православната коптска организация „Св. Мина” в Букурещ. Дякон Талаат Такла, защитил докторат по богословие в Православния факултет „Патриарх Юстиниян” към Букурещкия университет, разказа за социалната дейност на ръководената от него организация. Тя съществува от 2003 г. и осигурява ежедневно храна за десет бедни семейства. С благословението на Румънската патриаршия раздава православни библии на семейства в нужда.

Благодарим на Преблагия Бог за милостта му към нас и за радостта от съслужението на представители на Българската и Румънска делегация за укрепването на братските взаимоотношения между двата народа. И както каза патриарх Даниел: „Българите и румънците трябва да бъдем не само съседи, а най-вече добри приятели”.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...