Белградската архиепископия поиска от властите радиочестота и собствена телевизонна програма


СПЦ

На редовно заседание вчера, 18 март, епархийският съвет на Белградско-Карловечката архиепископия в Сръбската патриаршия разгледа различни текущи въпроси, един от които е силно належащата нужда от църковно радио и телевизия.

Заседанието беше водено от черногорско-приморския митрополит Амфилохий, който съгласно решение на Синода от май миналата година помага на сръбския патриарх Павле в управлението на архиепископията в Белград. Сред останалите актуални въпроси от дейността на Белградско-Карловечката архиепископия особено внимание епархийските заседатели обърнаха на факта, че архиепископията все още не разполага с църковно радио и телевизионна програма. Във връзка с това бе взето решение да се поиска отново от съответните държавни институции разрешение и одобрение за получаване на радиочестота и безпрепятствена дейност.

Участниците в съвета се обърнаха и с остър протест към международната общност и в частност към представителите й в Косово и Метохия във връзка с насилията от този понеделник в Косовска Митровица. Изтъквайки тъжния и трагичен факт, че вандалските прояви бяха извършени в деня на самата годишнина от погрома над сръбското население на 17 март 2004 година, епархийските съветници отправиха въпроса: „На какво бъдеще в тази самообявила се и безправно и насилствено подкрепяна „държава” могат да се надяват всички жители от неалбански произход, сред които и сърбите, доколкото в самите основи на съществуването й непрестанно и трайно се отнемат главите на всички онези, които не принадлежат по вяра и националност към албанския народ?”

Епархийските заседатели отправиха молба към митрополит Амфилохий да предаде на патриарх Павле искрените им пожелания и молитви за по-бързо възстановяване и завръщане в Сръбската патриаршия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...