Бозе, септември 2008: ХVІ Международен семинар за православен духовен опит – Духовното отчество



Monastero di Bose

ХVІ Международнен икуменически семинар за православен духовен опит, организиран от Манастира в Бозе, Италия, и под съвместния патронаж на Константинополската и Московската патриаршия, с намерението да предложи нова възможност за братски обмен и споделени размисли на тема „Духовното отчество”, ще се състои от 18 до 21 септември тази година.

Семинарите за православен духовен опит, чието провеждане започна през 1993 година, имат за цел да предложат на християните от Църквите от Изтока и Запада възможности за среща, за укрепване на общението посредством взаимното опознаване и задълбоченото изучаване на духовните съкровища на съответните традиции.

Темата за духовното ръководство поставя преди всичко проблема за пренасянето, преданието (парадосис) и тайноводството (мистагогия) на живота в Христа посредством примера и учението на даден „старец” или „старица”. Темата, обаче, е твърде обширна, за да бъде обхваната изчерпателно: няколко конкретни значими примера все пак ще помогнат тя да бъде разгледана по-добре.

Подходът към изложението ще бъде осъществен по два взаимно допълващи се начина. Първият ще даде думата на няколко свидетелства на Православието (във византийската, руската, сръбската, българската и румънската традиция), а в частност и на латинската монашеска традиция.

Що се отнася до втория подход, той ще се опита да покаже какво е конкретното виждане на монасите и монахините, на брачните свещеници и лаиците (мъже и жени), на християните, ангажирани в политиката, и др., за християнското послушание към духовния отец.

Накрая, може би ще бъде полезно да бъдат разгледани и някои примери за „недостатъчност” на духовния отец, посочени от великите свидетели на православното предание, за да може чрез контраста да бъдат изтъкнати положителните качества на автентичното духовно отчество.

Освен известни специалисти от международен ранг ще присъстват и митрополити, епископи и монаси от Православната  и Католическата църква, а също и представители на протестантизма.

Научна комисия: Енцо Бианки (Бозе), Лино Бреда (Бозе), Сабино Киала (Бозе), Джорджо Крако (Торино), Нина Каушчишвили (Бергамо), Ерве Легран (Париж), Адалберто Майнарди (Бозе), Антонио Риго (Венеция), Роберто Салидзони (Торино), Мишел ван Парис (Шевтонь).

Адрес за контакти: Monastero di Bose, I-13887 Magnano (BI)
Tel. +39 015.679.185, Fax +39 015.679.294
e-mail: convegni@monasterodibose.it

За повече информация: Monastero di Bose

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...