Вселенският патриарх Вартоломей сред 100-те личности на списание “Тайм”



greekinsight.com

Вселенският патриарх Вартоломей е сред 100-те най-влиятелни личности на списание “Тайм” в категорията “Водачи и революционери”, която включва Владимир Путин, Джордж У. Буш, Барак Обама, Хилари Клинтън и Далай Лама сред другите най-изтъкнати личности.

По-долу следва пълната статия в сп. “Тайм”, написана от архиепископ Роуън Уилямс, глава на Англиканската църква.

“Вселенският патриарх на Константинопол се радва на една гръмко звучаща историческа титла, но за разлика от папата в римокатолически контекст, той притежава малка пряка изпълнителна власт в света на Източното православие. На патриарсите им се налага да печелят своя авторитет на световната сцена и всъщност не много патриарси през последните столетия са направили нещо повече от това да отстояват формата на своето историческо достойнство. Патриарх Вартоломей обаче превърна относителната политическа слабост на своя пост в сила, разбирайки факта, че той му позволява да очертае една ясна нравствена и духовна визия, която не е обвързана с договаряне и политическо равновесие. А в тази визия доминира неговата загриженост за околната среда.

По един дълбоко предан на традициите на богослужението и богомислието в Източноправославната църква начин, той настоява за това, че екологичните въпроси са в същността си духовни въпроси. Той подчертава, че един свят, в който Творецът Бог използва материалния състав на вселената, за да съобщи кой е Той и какво желае, изисква благоговение от човешките същества. Може би повече от всеки друг религиозен водач от която и да било вяра 68-годишният патриарх Вартоломей отстоява това духовно измерение на защитата на природата.

Титлата Вселенски патриарх исторически се отнася до пастирската отговорност на патриарха за “целия обитаван свят”. Този смел пастир с поглед в бъдещето придаде напълно нов смисъл на древната почетна титла; неговата работа поставя недвусмислено в нашия дневен ред въпроса как изразяваме духовна отговорност за света, в който живеем.”

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...