Вселенският патриарх отслужи литургия в древния катедрален храм на св. Николай


asianews.it

След години на настойчиви усилия Вселенският патриарх Вартоломей най-после получи възможност да отслужи литургия в древния катедрален храм на св. Николай в някогашната Мира, който днес според турската държава е само музей.

Църквата в гр. Демре е посветена на св. Николай. Това е един съвсем обикновен съвременен турски град по югозападното турско крайбрежие, разположен на живописна и плодородна ивица земя, където топлият климат позволява да се отглеждат зеленчуци дори през декември. Този град едва ли щеше да остане в историята, ако тук не е била епископската катедра на св. Николай.

Църквата датира от ІV век, когато св. Николай е епископ на Мира в древна Ликия. Сградата, която в момента се възстановява, е превърната в музей. В продължение на много години религиозните и политическите власти в Турция спориха, дали да се позволят богослужения в нея. Това не беше възможно дори на 6 декември, когато се отбелязва паметта на светителя.

Така дълги години в храма не само не се служеше, но не се разрешаваха дори молитви. В него влизаха туристически групи, след като си купят входни билети от Турската туристическа агенция, както за всеки друг музей.

Това обаче не е обезсърчило верните, както местни, така и поклонници. Тук идват предимно руски поклонници, като само през първата половина на 2007 г., според проучване на турския в-к “Хюриет”, мястото е посетено от 250 хил. руснаци.

С голяма радост и удовлетворение от страна на цялата Православна църква Вселенският патриарх Вартоломей, след пет години на търпение и настойчивост по отношение на властите в Анкара, получи разрешение да отслужи света литургия в храма на св. Николай.

Това стана възможно след среща, проведена миналата година между патриарх Вартоломей и новия турски министър на културата Ертугрул Гюнай, на която министърът заяви, че искрено желае всеки гражданин на Турция да може свободно да изповядва религията си на място, което е с особено важно религиозно значение. Така бе разрешено извършването на богослужение в храма “Св. Николай, а Министерството на културата отпусна 40 хил. турски лири (около 25 хил. евро) за довършване на фасадата на базиликата. Особено през зимата и пролетта сградата се наводнява от дъждове, защото е разположена на три метра под уличното ниво, което нанася щети на мозайките и стенописите в криптата, където е бил саркофагът на св. Николай.

Мощите на св. Николай са пренесени от Мира в италианския град Бари от моряци през пролетта на 1087 г., 16 години след нахлуването на селджукските турци в Мала Азия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...