В Белград завършва строителството на най-големия православен храм в света




Източник: www.patriarchia.ru

В Белград завършва строителството на катедралата “Св. Сава Сръбски”, която ще стане най-големият православен храм в света, съобщава www.patriarchia.ru

Строителните работи са започнали още през 1936 г., но са били прекратени след избухването на Втората световна война. През годините на комунистическия режим те не са били възобновявани.

По времето на въздушните удари на НАТО срещу Югославия през 1999 г. руският патриарх Алексий, който посети бомбардирания Белград, и сръбският патриарх Павле отслужиха в недостроения храм молебен за прекратяване на войната и умиротворяване на страдащия народ.

Строителството на храма “Св. Сава” бе възобновено през април 2000 г. На 10 май 2004 г. в него започнаха първите богослужения. През всички тези години напредъкът в изграждането на гигантската постройка беше възможен само благодарение на масовите дарения и приноси на вярващия сръбски народ.

Площта на строящия се храм е с размери 91 на 81 м (за сравнение: най-голямата досега православна катедрала в света – московският храм “Христос Спасител” – е с размери 60 на 60 м). В него могат да се поберат едновременно до десет хиляди души. Централният купол тежи 4000 тона. Върхът му е увенчан с 12-метров позлатен кръст. На останалите куполи има още 17 кръста с по-малък размер. В двете камбанарии вече бият 49 камбани с различна сила и величина – от 12 кг до пет тона.

Отвън храмът вече фактически е добил завършен вид. Довършителните работи във вътрешността му ще приключат в най-скоро време.

Храмът “Св. Сава” е издигнат на мястото, на което мощите на най-големия сръбски светец са били варварски изгорени през турското робство.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...