Виктор Орбан получи най-високото отличие на Сръбската православна църква



В понеделник, 5 септември, Сърбският патриарх Порфирий е връчил на унгарския министър-председател Виктор Орбан златната степен на Ордена на Свети Сава – като награда за усилията му в защита на християнството в Унгария и в цяла Европа, за популяризиране на християнските ценности, както и заради неговия личен принос за приятелството между унгарския и сръбския народ.

На церемонията по награждаването Сръбският патриарх е подчертал, че Виктор Орбан е уникален държавник в Европа, който „се бори за душата на Европа“, и в чиито думи се вслушват и други народи, включително сърбите.

При приемането на отличието унгарският министър-председател е подчертал, че е горд да го получи от своя брат, сръбски православен християнин. „Ние сме мирни хора, искаме мир, но наистина има война за душата на Европа и без християнско обединение – в това число и православието – не можем да спечелим тази битка“, е казал премиерът.
Св. Сава е първият архиепископ на Сръбската православна църква. Тя присъжда отличието в негово име на църковни и светски личности с изключителни заслуги.

Сръбския патриарх Порфирий  написа на страницата си във фейсбук:

„Днес в седалището на правителството на Унгария, в присъствието на епископ Ириней Бачки, член на Светия архиерейски синод, и на митрополит Лука, епископ на Будински, удостоих министър-председателя на Унгария, господин Виктор Орбан, с най-високата награда на Сръбската православна църква – ордена „Свети Сава“ първа степен.

Високото отличие беше връчено на господин Орбан в знак на благодарност за утвърждаването на традиционните християнски ценности, за безкористната подкрепа на епархията на Сръбската православна църква в Буда и за изключителен личен принос за укрепване на приятелството между нашите два съседни народа.

Достоен!“

 

Източник: hungarytoday.hu

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...