ІХ Асамблея на Световния съвет на църквите започва в Порто Алегре, Бразилия



Източник: orthodoxeurope.org

ІХ-ата Асамблея на Световния съвет на църквите ще се проведе в Порто Алегре, Бразилия, от 14 до 23 февруари 2006 година, под мотото „Преобрази света, Боже, в Твоята благодат”. Асамблеята ще бъде време за срещи, молитва, прослава и обсъждане за хиляди християнки и християни от целия свят. Световният съвет на църквите е общност, обединяваща повече от 340 протестантски, англикански, православни, униатски и други църкви от повече от 100 страни и представляваща около 550 милиони християни.

Делегацията на Московската патриаршия, състояща се от 21 члена от Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Балтийските държави, Централна Азия, Западна Европа и Южна Америка, ще бъде предвождана от Негово преосвещенство Иларион (Алфеев), епископ на Виена и Австрия и представител на Руската православна църква пред европейските институции. Очаква се Негово високопреосвещенство Кирил, митрополит Смоленски и Калининградски, председател на Отдела за външни връзки на Московската патриаршия, да присъства на откриването на Асамблеята. Българската православна църква ще бъде представлявана от митрополитите Кирил и Дометиан, които ще имат статут на наблюдатели, тъй като през 1998 г. БПЦ се оттегли от членство в ССЦ.

Официалният уебсайт на ІХ-ата Асамблея на ССЦ http://www.wcc-assembly.info ще бъде ежедневно обновяван с информация за дейностите на асамблеята и новините.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...