В пасхалното си послание папа Франциск призова към смирение и усилена молитва за страдащите



Милиони римокатолици по света днес празнуват Христовото Възкресение. Дъждовното време не попречи на десетки хиляди вярващи да се съберат на площад „Св. Петър“ във Ватикана за великденската меса и за посланието „Урби ет орби” („Към града и света“) на папа Франциск. Той отправя своето папско послание за Пасха за трети път.

В празничното слово папа Франциск посочи гордостта като коварния корен, който подхранва насилието и войните по света, а смирението, което включва и унижението, като пътя, водещ към истинското небесно щастие: „Само онзи който се унизи може да отиде към „нещата от отвъдното“, към Бога (срв. Кол. 3:1-4). Горделивият „гледа отгоре надолу“, смиреният гледа „отдолу нагоре“… В сутринта на Великден, известени от жените, Петър и Йоан изтичаха до гроба и го намериха отворен и празен. Тогава се доближиха и се „снижиха“, за да влязат в гроба. За проникване в тайнството е необходимо „снижаване“, принизяване…“.

Папата отправи молитва за мир в Сирия и Ирак, като апелира Международната общност да не седи безучастна пред огромната хуманитарна трагедия в тези страни и пред драмата на множеството бежанци. Той призова  християните да се молят също за всички обитатели на Светите земи – за разбирателство между палестинци и израелци; за мир в Украйна, Либия, Йемен, Нигерия, Южен Судан и различни райони на Судан и Демократична Република Конго. Той не пропусна да спомене и младежите, убити миналия четвъртък в университета в Гариса в Кения.

„Мир за отхвърлените, затворените, бедните и имигрантите, които много често са отблъсвани, малтретирани и отхвърляни; за болните и страдащите, за децата, особено за жертвите на насилие; за всички които днес скърбят; нека до всички мъже и жени с добра воля достигне утешителният глас на Господ Иисус: „Мир вам!“ (Лука 24:36). „Не се страхувайте, възкръснах и ще бъде винаги с вас!“, завърши посланието си папа Франциск.

С радостната вест за Христовото Възкресение се поздравиха и римокатолиците от трите български епархии. Пасхален поздрав към тях отправи апостолическият нунций в България монсеньор Анселмо Гуидо Пекорари в края на празничната Литургия в римокатолическата катедрала „Св. Йосиф“ в София.

 

 

Източник: bg.radiovaticana.va; снимки: AP/dpa; AP

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...