Епископът на Руската задгранична църква, Гавриил: „Можем да станем единна църква“



В интервю за официалния сайт на Московската патриаршия, вчера секретарят на архиерейския синод на Руската задгранична църква, Манхатънският епископ Гавриил, заяви: "Когато има воля Божия за това, ние ще можем да преодолеем разделението и да станем единна църква". През последните осем дни той е бил на поклонническа обиколка по светите места в Русия, за която споделя: "Сърцето ми е трогнато от вида на възраждащите се храмове и монашески обители. Известно е в какво плачевно състояние бяха предадени на Църквата преди време. Виждам колко много усилия полагат хората – и монаси, и миряни…”

При посещението на храмове и манастири, епископът е провел много срещи с архиереи и настоятели на манастири и счита тези срещи и разговори за много полезни, защото „Благожелателното общение спомага за преодоляване на проблемите, които ни разделят.”

По думите на епископ Гавриил, процесът на сближаване на Московската патриаршия и Руската задгранична църква върви постепенно: „Вече пет пъти са провеждани съвместни заседания на Комисията на Руската задгранична църква по преговорите с Московската патриаршия и Комисията на Московската патриаршия за диалог с Руската задгранична църква. Мисля, че този диалог ще спомогне да се решат съществуващите проблеми и когато бъде воля Божия за това, в благовремие, ние ще можем да преодолеем разделението и да станем единна църква. Всеки от нас трябва да желае това. По съвест дори тези, които се отнасят към процеса с недоверие или опасения, няма да могат да се противопоставят на обединението, ако всички проблеми, които ни разелят, са преодолени."

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...