Епископ на ПОА пребит на Задушница в Битоля



Източник: ПОА Инфо

На Задушница, 10 февруари, на гробищата при църквата „Света Неделя” в Битоля, при извършване на служба за вярващите на Православната охридска архиепископия, е бил пребит брегалнишкият епископ и битолски местоблюстител Марко от лица, ангажирани за охрана на свещениците от Македонската православна църква.

След Божествената литургия, епископът с вярващите е влязъл в гробищния парк, за да прелее гробовете на покойните и да прочете молитва. Още при пристигането си той е бил посрещнат от служители на охранителна фирма и пребит. Извикана е била полиция, но тя е заела страната на охранителните лица.

От Православната охридска архиепископия заявяват, че никой, дори началникът на полицията в Битоля, няма право да определя кой епископ или свещеник ще прави помен на гробовете на роднините на членовете на ПОА и че основно религиозно право и свобода на индивида е сам да избере към коя религия да принадлежи, кой свещеник да почита и кого ще смята за разколник или еретик.

Те смятат за очевидно, че властта предизвиква членовете на Православната охридска архиепископия да се самоорганизират за отбрана на честта и личното си достойнство, защото именно тези, които трябва да защитят човешките им права и верски свободи и да спазват закона, непрекъснато го нарушават, което внася нестабилност в държавата – факт, който се забелязва единствено от международната общност.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...