Жан-Франсоа Колозимо – кавалер на Почетния легион на Франция


orthodoxie.com

С декрет на френския президент Никола Саркози от 30 януари 2008 година, православният философ, есеист и издател Жан-Франсоа Колозимо бе обявен за кавалер на Националния орден на Почетния легион към Министерството на висшето образование и науката.

Това най-висше отличие на Франция му се присъжда в качеството му на историк на религиите, преподавател в Института „Свети Сергий”, и следователно, за приноса му за популяризиране на Православието.

Жан-Франсоа Колозимо е роден на 19 ноември 1960 година в Авиньон. Следва философия, теология, история на религиите и религиознание в Сорбоната, Висшето френско практическо училище, Солунския университет „Аристотел” и Семинарията „Свети Владимир” в Ню Йорк. С изследователски цели пребивава на Света гора и Синай.

От 1988 година се занимава с издателска дейност в Париж. Днес е генерален директор на издателството на Френския национален център за научни изследвания. Успоредно с това, от 1990 година преподава философия и патрология в Института „Свети Сергий”. Член е на управителния съвет на Европейския институт за история на религиите и религиознание, член-кореспондент на Фондацията за политическо новаторство и издаваното от нея списание „2050”. Заседава в правителствената комисия „Машлон”, обсъждаща законодателството във връзка с изповеданията, инициирана от Никола Саркози, докато беше вътрешен министър. Председателствал е дейността на съвета „Религиозен факт” в рамките на Културното ателие „Европа-Средиземноморие-Персийски залив” на френското МВР (Париж-Севиля-Александрия).

Колозимо е хроникьор в множество френски печатни и електронни медии. Освен това е автор на няколко книги: Денят на Божия гняв (2000), Бог е американец (2006); съавтор е на документалните филми Мълчанието на ангелите (1998), Божиите градове (2000), Трима християни срещу историята (2005). В края на февруари ще излезе от печат последната му книга, Руският апокалипсис. През пролетта ще започне снимането на нов документален филм за Иран.

Жан-Франсоа Колозимо поддържа седмична коментарна рубрика във френския православен портал Orthodoxie.com.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

6 Отговори

  1. gaitan vejdu каза:

    Този човек е качествен, има разбира се, като секи от нас, да се шлайфа в зъберите на света, докле, нека спестя …

    маа крачоли (има достъп до скъпоценно инфо!) из спеиални централи и ведомства. Отдава предимство на Единственото вековечно учение – Хрисотовото, в Провославните му Писания, Прочити и Тълкувания. но третото, Тълкуванята, той едва ли знае Догматски, тоест, в известна степен е рибок.

    Не се заяждам, само се притеснявам, да не би … не нема да кажа, който чете, нека рабира.

    –––,
    Де бре, РАДВАМ се, на ПРАВОСЛАВЕН интерес откъм зап. майка Европа. Нека!

    Но мн. силно ме смущават близостите мосю Жан-Франсоа Колозимо с властта свтска, светските първенци, и т.н. и т.н.: (Член е на управителния съвет на Европейския институт за история на религиите и религиознание, член-кореспондент на Фондацията за политическо новаторство и издаваното от нея списание „2050”. Заседава в правителствената комисия „Машлон”, обсъждаща законодателството във връзка с изповеданията, инициирана от Никола Саркози, докато беше вътрешен министър. Председателствал е дейността на съвета „Религиозен факт” в рамките на Културното ателие „Европа-Средиземноморие-Персийски залив” на френското МВР (Париж-Севиля-Александрия).

    Некфо …, тфа ми е неясно.

    Много дини под една мишница, ли?!
    Много близо до света?

    –––
    Благодаря за текста!

  2. prezvytera каза:

    В Комисията Мишлон участват духовни лица от различни вероизповедания и там се опитват да кажат на френската държава какво очакват от нея. Виж: http://pravoslavie.bg/content/view/1865/233/
    А иначе Колозимо е преди всичко философ. И там хората го оценяват като такъв. Същото важи впрочем и за Оливие Клеман, който е член на Френската академия. Иначе, също православен.

  3. andrey каза:

    „Руският апокалипсис“ – поредните хули срещу Русия, предполагам?

  4. prezvytera каза:

    Това са твои предположения. Ще чакаме да излезе книгата и ще те информирам. А може пък и да е „Руското откровение“, кой знае?

  5. prokimen каза:

    Искрено се радвам. Да му е честито! Той наистина е много сериозен човек и благочестив християнин.

  6. gaitan vejdu каза:

    благодарско за уточненията и поясненията, Презвитера, Андрей.