Заедно с кулите-близнаци в Ню Йорк е съборен и православен храм



Спорят шумно за строежа на джамия на мястото на Световния търговски център, загърбили руините на храма „Свети Николай”

В САЩ усилено се дискутира възможността да бъде построена джамия или мюсюлмански комплекс в близост до мястото на съборените кули близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк на 11 септември 2001 година. Неочакваното предложение е великодушен опит да се хвърли мост между враждуващите страни в тежкия и продължителен кръвопролитен конфликт. Провокираната дискусия досега само разделяше болезнено емоционално американското общество. Отскоро обаче везните се наклониха в полза на атрактивния проект. Американският президент Барак Обама, който призовава за ново начало в отношенията между САЩ и мюсюлманите, даде силно рамо на проекта за строежа на мюсюлманско духовно средище. Впрочем позицията на Обама засили подозрението сред част от американското общество, че президентът им, определящ се като християнин, е всъщност прикрит мюсюлманин.

Във всеки случай в сянката на неизвестността на спора обаче остава един съществен факт. Във фаталния 11 септември заедно с търговските кули е съборен и един православен храм, намиращ се в непосредствена близост – гръцката църква „Свети Николай”. Емоциите, пламнали около моралния казус дали да бъде построена на това място джамия, съвсем заглушиха проблема за възстановяването на тази православна светиня. Вече девета година след трагедията така и остава нереализиран проектът за възстановяване на храма. По повод дискусията за или против строителството на джамия от църковното настоятелство на „Свети Николай” твърдят, че това е единствената религиозна сграда, унищожена по време на терористичния акт на 11 септември, която в името на справедливостта трябва да бъде издигната отново.

Според сайта на храма, сградата му съществува от началото на ХІХ век. За християнска църква е преустроена през 1916 г. от гръцки емигранти. От 1922 г. в храма се провеждат редовно православни богослужения.

При разрушителния кошмар от 2001 г. една от кулите рухва върху църквата и я разрушава напълно, унищожавайки цялата наредба и тежко увреждайки иконите и църковната утвар. За щастие, по време на трагедията в храма не е имало хора. Последните, които са излезли от него били пазачът и техникът, и то само няколко минути преди рухването. Свещеникът Йоан Ромас бил временно преместен в друга гръцка църква – „Св. св. Константин и Елена”, намираща се в Бруклин.

Призивите на православните енориаши от „Свети Николай” за възстановяването му засега остават напразни.

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...