Заместник-председателят на Европейския парламент критикува отношението към църквите


Източник: Christian Today

Един от високопоставените служители на ЕС критикува отношението на Европейския парламент към традиционните църкви, заявявайки, че Европарламентът обърква “религията с фундаментализма”.

Европейският парламент (ЕП) попадна под огъня на един от своите най-старши служители, който критикува отношението на ЕП към традиционните църкви.

Заместник-председателят на Европейския парламент Марио Мауро каза в интервю за Интерфакс, че ЕП следва една “несправедлива политика” към традиционните църкви, съобщава католическият вестник Универсал.

Той също така обвини членовете на ЕП, че объркват “религията с фундаментализма”.

“През последните десет години Европарламентът е обвинил Католическата и Православната църкви в нарушаване на човешките права по повече от 30 повода – но той нито веднъж не е отправил подобни обвинения към държави като Китай или Куба”, заяви италианецът Мауро.

Той предупреди също така за вредните последици, които противопоставянето срещу църквите може да има върху опитите за обединение на Европа.

“Някои страни се опитват да изградят общество без Бога и това създава много сериозни проблеми. Онези, които се противопоставят на участието на църквите в европейския обществен живот, могат да се превърнат в източник на унищожение за политическия проект за обединена Европа”, каза той.

Заместник-председателят на ЕП направи този коментар по време на посещение в Москва за конференцията “Европа в повратен момент”.

Той се позова на случаи на дискриминация по отношение на църквите и на неотдавнашните обвинения на Европейския съд, че православният монашески център на Света гора в Гърция нарушава човешките права като не допуска жени.

“Това очевидно е един предлог – човек би следвало да уважава религиозните права на монасите да живеят в уединение”, каза Мауро. “Главната причина за определения като това е, че мнозина са убедени, че Европа трябва да се изгражда без религия и че тази стратегия е необходима за противопоставяне на фундаментализма. Но те объркват религията с фундаментализма. Ние сме против фундаментализма, но ние поддържаме религията.”

Мауро заяви също, че Европа е изправена пред двойното предизвикателство на нравствения релативизъм и религиозния фундаментализъм и че тя трябва да помни, че знамето на ЕС – дванадесет звезди на син фон – символизира “застъпничеството на Дева Мария” и “кръга на дванадесетте апостоли”.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...