Издигнаха най-голямата статуя на Света Богородица в Египет



Южноегипетският град Дронка в областта Асют почете Богородичния пост и празника Успение на Пресвета Богородица, което Коптската православна църква празнува на 21 август, с въздигането на най-голямата статуя на Божията майка в страната, съобщава онлайн изданието Cairo Scene.

Изграждането на монумента се извършва по инициатива на епископ Анба Юанис, предстоятел на Православната катедрала „Архангел Михаил“ в съседния град Асют.

Деветметровата статуя, която тежи десет тона, е поставена върху пиедестал с височина петнайсет метра в манастира „Дева Мария“ в Дронка. Смята се, че там е последната спирка от пътя на Светото семейство в Египет при бягството им от жестокостта на цар Ирод.

Статуята е дело на проф. Гергес ал-Гаули, който е бивш ръководител на департамента по скулптура в Университета в Миня. Подготовката за създаването ѝ отнема две години, а изработването ѝ – три месеца. Тя е транспортирана от столицата Кайро в Асют на двадесет парчета и сглобена на място.

Хиляди поклонници се събират в Дронка всяка година по време на постите преди Голяма Богородица, които продължават от 7 до 21 август.

Източник: БТА; Cairo Scene

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...