Йерусалимският патриарх отново призовава за примирие в ивицата Газа



Негово Блаженство Йерусалимският патриарх Теофил III отправи нов призив за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Това се казва в празничното обръщение, което членовете на Братството на Божи гроб, начело с Негово Блаженство, отправиха на 2 април 2024 г. към Западните църкви на Йерусалим, които празнуваха католическия Великден във Втората неделя на Великия пост, съобщава jerusalem-patriarchate.info.

Както отбелязва патриарх Теофил, докато преживяваме „време на дълбок мрак за нашия регион и нашия свят, ние въпреки това не се колебаем да провъзгласим, че Христос „със смърт смъртта потъпка“ и дарува на света нов живот“.

„Също така сме благодарни, че църквите и християнските общности в Светите земи се обединиха в усилията си да спрат всички форми на насилие, призовавайки за незабавно и дълготрайно прекратяване на огъня, освобождаване на заложниците, гаранции за хуманитарна помощ, достъп до лекари и медицински персонал“, подчерта патриархът Теофил.

Според него ангажиментът към нов път за развитие на региона „ще ни отдалечи от предразсъдъците, насилието и войната и ще насърчи взаимното уважение, помирението и мира“.

„Никога нашата взаимна подкрепа и съюз не са били толкова важни за благоденствието и бъдещето на християните в Светите земи. Нашето сътрудничество е един от малкото признаци на надежда в едно все по-разединено и размирно общество“, завършва обръщението си предстоятелят на Йерусалимската православна църква.

В своето великденско послание, публикувано на 27 март 2024 г., лидерите на християнските църкви в Йерусалим също призоваха за „незабавно и дълготрайно прекратяване на огъня“ в ивицата Газа.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...