Кардинал Джордж Пел с изявление за сексуалните злоупотреби пред Австралийската кралска комисия



REUTERS1294813_Articolo„Аз не съм тук, за да защитавам онова, което не може да се защити“ бяха думите на кардинал Джордж Пел, префект на Секретариата на икономиката на Ватикана, съобщава Радио Ватикана.

Кардиналът отговаря във видеоконферентен разговор от Рим пред Австралийската кралска комисия, разследваща злоупотребите, извършени от римокатолически духовници през 70-те и 80-те години на миналия век.

Кардиналът от Австралия, бивш архиепископ на Мелбърн и на Сидни, говори от зала „Верди“ на хотел „Куиринале“ пред 150 души. На предните редове в залата бяха и някои от жертвите, дошли специално от Австралия за заседанието.

„Църквата е направила огромни грешки и работи за преодоляването им… Църквата на много места, със сигурност и в Австралия, е укрила фактите, разочаровала е хората“, отбеляза кардинал Пел.

Предвидени са още изслушвания и изявления през следващите няколко дни от страна на кардинал Пел във връзка със заседанието на Комисията в Баларат, близо до Мелбърн. „По време на злоупотребите Църквата е била много склонна да приеме отричането за извършените злоупотреби от страна на обвинените, защото инстинктът да се защити институцията от позора в онези времена бе по-силен“, каза в изявлението си кардиналът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...