Министърът на образованието на Р. Гърция поздравява Православната Църква



Източник: пресслужба на С. С. Е. Ц.

Министърът на Р. Гърция оцени високо работата на Еладската Църква за решаването на демографски и социални проблеми в страната. С писмото си от 13. 06. 2006 г. министърът на образованието на Р. Гърция г-жа Мариета Янаку изрази своето задоволство и благодарност към Негово блаженство Архиепископ Христодулос за обновяването на лагера "Агапи" в Комотини, който ще приема емигранти с гръцки произход от бившия Съветски Съюз. Работата по ремонта, дострояването и обзавеждането се извърши от църковната организация за социално подпомагане "Алиленгииси" и Министерството на Външните работи.

Министърът отбелязва, че новият лагер ще представлява едно убежище за приемане на хора в неравностойно социално положение, които без тази първа помощ не биха могли да се адаптират в обществото на Родината майка. Те са хора с различни образователни, религиозни, езикови и други дадености, но ще получат безценна помощ за подсигуряване на първите си стъпки в своята нова родина. По принцип такива хора често срещат неразрешими спънки и имат огромна нужда от защита и то от защитата на държавния апарат. Както казва г-жа Янаку: "Те избраха за родина Елада, тъй като имаха дълбокото убеждение, че нашият народ е човечен и гостоприемен…".

Интересно какво правим ние за нашите сънародници, които желаят да се преселят в България от Украина, Молдова и бивша Югословия. Докато нашите съседи и братя во Христа за последните 15 години са приели повече от милион емигранти от СССР, Албания, Турция, България, Сирия, Палестина и др., и успяха да заселят и облагородят по-изостаналите си региони, ние продължаваме да намаляваме, въпреки че има огромен интерес от българите от бившия Съветски Съюз и бивша Югославия да се завърнат в Родината.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...