Митрополитът на Пирея, Калиник, се оттегля


Калиник, митрополит на ПиреяОт 3 февруари 2006 г. Митрополитската катедра на Пирея вече е свободна, тъй като митрополит Калиник внесе оставката си в Светия Синод. В свое изявление, митрополитът посочва като причина за оттеглянето, недоброто си здравословно състояние. Освен това той изтъкна, че оставката му е напълно доброволна и допълни, че желае да прекара остатъка от живота си в молитва. Утре (7 февруари) Светият Синод на Еладската Архиепископия ще разгледа оставката на митрополита и ще назначи временно управляващ Митрополията, докато се проведат избори за нов митрополит.

Митрополит Калиник бе един от най-дейните йерарси на Еладската Архиепископия, с много голямо влияние в Църквата и обществото. Той е и духовен отец на настоящия архиепископ. След подадената оставка от митрополит Калиник, не само Пирейската, но и Митрополията на Сисаниу стават вдовстващи, тъй като последната бе временно управлявана от него, и това предизвиква раздвижване в редовете на клира. Възможно е за митрополит на Пирея да бъде преместен някой от настоящите митрополити (практика, уредена от Устава на Еладската Архиепископия), но не е изключено и да се проведат и избори за нов.

Предполага се, че с тази оставка в църковните среди отново би могъл да бъде повдигнат въпросът за определяне на пределна възраст за митрополитите, тъй като освен тази оставка, до девети март се очаква и оставката на митрополита на Гортина.

По материали от Гръцкия печат

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...