Митрополит Калистос говори за православното единство в САЩ



При изключителен интерес премина първото посещение на митрополит Калистос (Уеър) в Трой, Мичиган, САЩ, на 19 февруари, където той говори за “Бъдещето на Православието в Съединените щати”.

Срещата, организирана от Центъра за православни изследвания “Св. Андрей”, Детройт, без съмнение беше най-успешното всеправославно събитие случвало се някога в този град. Повече от 500 души препълниха антиохийската православна църква “Св. Георги” в Трой, Мичиган, за да чуят лекцията на митрополит Калистос.

“… Трябва да кажем, че католичността и вселенският характер на Църквата са по-ценни, по-фундаментални от нашата национална, етническа и културна идентичност”, каза Негово Високопреосвещенство пред събрания народ. “… Ако основанието за съществуването на Църквата е животът в Евхаристията, това означава, че Църквата се организира на териториален, а не на етнически принцип”, продължи той.

“… Трябва да сме наясно с нашите приоритети – католичността и вселенският характер на Църквата са далеч по-ценни от нашата национална или етническа идентичност”, каза архиереят.

Разнородната аудитория изразяваше многообразието и древните традиции на Източната църква. Арменци, копти, гърци, румънци, руснаци, ливанци, сирийци, а също и новообърнали се в православната вяра бивши англикани, бяха дошли от целия Среден запад на САЩ, от Онтарио (Канада) и дори Флорида, за да чуят словото на прочутия православен автор и архиерей.

За да чуете пълен запис на срещата на английски, посетете страницата на St. Andrew House. Записът е осъществен благодарение на сътрудничеството между Ancient Faith Radio и St. Andrew House.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...