Москва освобождава епископ Василий Сергиевски



Източник:
dioceseinfo.org

Негово светейшество руският патриарх Алексий ІІ е освободил чрез указ от задължението да управлява Сурожката епархия епископ Василий Сергиевски и го е изпратил на покой, запазвайки при това достойнството му на епископ на Московската патриаршия. Указът е бил прочетен от архиепископ Инокентий Корсунски (предстоятел на западноевропейската епархия Корсун под московска юрисдикция) след възкресната литургия вчера в катедралния храм „Успение Богородично и Вси светии” в Лондон.

На епископ Василий е било забранено да преминава в друга патриаршия, докато комисия, оглавявана от архиепископ Инокентий, не се произнесе по обстоятелствата на неотдавнашните събития в епархията, след съответното разследване и изслушването на спорещите страни. Временното управление на Сурожка епархия е поверено на корсунския архиепископ.

След прочитането на указа епископ Василий е заявил, че този документ не разглежда всички налични факти и че на основание на 9-ото и 17-ото правило на ІV Вселенски събор незабавно ще подаде апелация до Вселенския патриарх.

По повод на последното събитие, сайтът dioceseinfo.org припомня следните слова на митрополит Антоний Сурожки, казани през 1962 година при основаването на Сурожката епархия: „Москва може да се избави от епископа на епархията, да – Москва може да отдели главата, но не може да се избави от тялото. Вие сте това тяло”.

На същия сайт на руски и на английски се намират множество документи, свързани със Сурожката епархия и събитията, довели до разкола.

още по темата

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...