Осемдесетият митрополит на Молдова и Буковина беше интронизиран в Яш



mmb.ro

На 8 юни Негово Високопреосвещенство Теофан Саву беше интронизиран за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Церемонията по интронизацията се проведе в митрополитската катедрала в Яш, след отслужването на св. литургия.

Литургията бе отслужена в присъствието на Негово Блаженство румънския пПатриарх Даниил, в съслужение с 32 йерарси, членове на Св. Синод на Румънската православна църква.

Първоначално Негово Преосвещенство епископ Винченциу Плоещянул, патриаршески викариен епископ и секретар на Св. Синод, прочете патриаршеската грамота, както следва: "В VII неделя след Св. Възкресение, на Св. Отци от Първият Вселенски Събор, в митрополитската катедрала на община Яш, с храмови празници Сретение Господне и св. преподобна Параскева, ние, Даниил, Патриарх на Румънската православна църква, връчваме на НВ Митрополит Теофан архиерейски жезъл и го интронизираме за архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Осведомяваме всички с тази патриаршеската грамота и даваме на избрания архиепископ и митрополит, НВ Митрополит Теофан, канонични пълномощияза пастирство като архиепископ на Богохранимата архиепископия на Яш с всички градове и села, които принадлежат и за в бъдеще ще принадлежат към тази света архиепископия. НВ има правото и властта да поставя, според правилата на нашата Православна Църква и според законите на страната: четци, певци, иподякони, дякони, свещеници и архиерейски наместници във всички църкви на неговата архиепископия, както и игумени и игуменки на манастирите и метосите, и да ръководи всичко, което подобава на един йерарх за духовната полза на епархията, която ръководи по пътя на спасението".

В словото си след интронизацията патриархът заяви: "Нашата надежда, че новият митрополит на Молдова и Буковина ще изпълни мисията, към която сега е призван, се основава най-вече върху любовта към светите и освещаващи дела на клира и вярващите от митрополията на Молдова и Буковина, но и на това, че НВ митрополит Теофан има богат пастирски, културен, мисионерски и социално-филантропичен опит натрупан през близо осемте години архипастирство в Митрополията на Олтения. За това днес го поверяваме на клира, монашеския чин и вярващите от архиепископията на Яш, както и на йерарсите от митрополията на Молдова и Буковина, за да бъде уважаван с почит и духовно послушание, и за да бъде подпомаган при изпълняването на святата мисия и служение, към които е призван от Църквата".

Слово каза и президентът на Румъния Траян Бъсеску, както и министър-председателят Калин Попеску Търичану.

Административният викарий на архиепископията на Яш, архимандрит Варлаам Мертикариу, произнесе слово от страна на Яшкия епархийски център, в което изтъкна, между другото, периода, през който архипастир на Молдова и Буковина е бил настоящият румънски патриарх: "Нарастването на броя на манастирите и метосите от приблизително 20 на над 110, основаването на над 600 нови енории, ръкополагането на над 650 младежи, свещеници и дякони, възобновяването на Богословския факултет "Думитру Станилоае" в Яш, модернизацията на семинарията "Вениамин Костаки" от манастира Нямц, основаването на духовни семинарии, професионални училища за църковни певци, следгимназиални богословски училища, развитието на митрополитската библиотека, основаването на икуменическата библиотека "Думитру Станилоае", възобновяването на печатницата в манастира Нямц, основаването на печатница в манастира Голия, закупуването на ротатив, който печата "Вестник Светлина", модернизацията на фабриката за свещи, основаването на радио Тринитас, телевизия Тринитас, издателство Тринитас, Културно-Мисионерски Институт Тринитас, списанията "Богословие и Живот" и "Молдовско кандило", "Лумина" – първият християнски ежедневник в Румъния, стотиците книги богословска, историческа, дидактична и нравствено-назидателна литература, десетките албуми, хорове на богословските училища, манастирските хорове, хоровете на архиерейските наместничества, хоровете на катедралата, уроците по музика, програмата "Нито едно село без църква", над 2 000 църкви в строеж, енорийски домове и социални домове, проекта за реставрация на митрополитската катедрала, укрепване на митрополитската резиденция и т.н", изброи той достиженията на тогавашния Яшки митрополит.

В края на церемонията словото взе новият митрополит на Молдова и Буковина, Негово Високопреосвещенство Теофан: "Манастирският живот, както и мисията на енорийския свещеник са и трябва да бъдат в непрекъсната връзка с нашите духовни училища. Богословският факултет, духовните семинарии и другите форми на богословско образование изпълняват призванието си само в случай, че следват духовното и интелектуалното израстване, както и придобиването на мисионерски опит от страна на бъдещите свещенослужители, учители по религия, социални работници, трудещите се в областта на църковното изкуство. Взаимното проникване на академичното богословие и светостта, на културата и молитвата, използването на модерните мисионерски средства и постоянното позоваване на библейските и патристични основи на Църквата е приоритет на богословското образование. Моля се на Бога да покаже Своята сила, просвещавайки моя ум, укрепвайки волята ми и задълбочавайки вярата ми в изпълняването на Неговата воля".

След церемонията патриарх Даниел и митрополит Теофан се отправиха към подиум, разположен пред катедралата, откъдето произнесоха послание за благословение към присъстващия вярващ народ. Първи говори Негово Блаженство патриарх Даниил: "Молим Господ Христос, Св. Богородица, Св. Параскева и всички Божии светци да ви благословят, да ви закрилят, да ви помагат и да се радвате с радостта на Църквата, да подпомагате Църквата и да поддържате единството на Църквата около йерарсите, около служителите на светия олтар. Много се нуждаем от вашите молитви за да запазим братското общение, защитавайки правата вяра на Църквата, работейки по благословен начин и според волята на Спасителят Иисус Христос. Голяма е отговорността на архиерея, свещеника и дякона пред Бога за спасението на вярващите. Вярващите от Молдовската и Буковинска митрополия имат нов архипастир, изпратен от Христос Господ, чрез делото на Църквата, да паствува за слава Божия и за нашето спасение". Последва посланието-благословение на Негово Високопреосвещенство митрополит Теофан: "Благодарим на Бога за този чудесен ден. Раклата с мощите на Св. Петка представлява за мене едно окуражаване, подкрепа, душевна стража за делото, което започва днес. Всекиго един поотделно прегръщам братски. Бог да ни дарува сила така, че заедно с Вас да вървим по нататък за спасението на нашите души и слава Божия. Да се помолим на Бога да ми дарува сили, и заедно с братята свещеници и с вас, населението на Молдова и Буковина, да продължим делото на предшествениците ни на митрополитската катедра на Молдова и Буковина, по-специално на 18-годишната жертвена дейност на Негово Блаженство румънския патриарх Даниил".

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...