Охридската архиепископия зове за помощ на архиепископ Йоан



В официално съобщение до медиите в Македония и по света Синодът на Охридската архиепископия заяви:

"С голяма болка сме принудени да съобщим, че варварските действия, които властта на Република Македония със съдействието на разколническата МПЦ извършва срещу представителите на Охридската архиепископия, са стигнали до невиждани размери. Управата на централния затвор Идризово, където излежава своето наказание Негово блаженство архиепископ Охридски и митрополит Скопски Йоан, не му позволи 24-часова отпуска от затвора за празника Рождество Христово.

Но това, което граничи с безбожието и което не може да се оправдае с нищо, е, че по директно нареждане на най-високото държавно ръководство (за което се знае добре с кого се консултира то по въпросите на Охридската архиепископия) на архиепископ Йоан беше изрично забранено да бъде посетен по Коледа от епископи или свещеници на Архиепископията и да бъде причастен от тях. Дори и най-основното право, което не се отнема на никого в затвора – правото на свободно изповядване на своята вяра – е напълно отнето на архиепископ Йоан. Ще напомним само, че не само сега – на Коледа, но и на празника Успение на Пресвета Богородица през лятото на архиепископа не беше позволено да се причасти.

Призоваваме всички личности и институции в света, които се борят за религиозна свобода и други човешки права и свободи, да направят каквото е по силите им, за да бъде спряно тормозенето на архиепископ Йоан с тези най-нови методи за тормоз – чрез насилие над неговата съвест.

Ако смятаме, че по този начин – без дори минимално уважение на свободата на вероизповеданието – ще вкараме Република Македония в Европейския съюз, ние дълбоко лъжем себе си, но лъжем и нашия народ".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...