Паметник на светите братя Кирил и Методий издигнаха в Саратов


В руския град Саратов, център на тазгодишните тържества по повод 24 май в Русия, ще бъде открит паметник на създателите на славянската писменост Кирил и Методий, съобщава ИА Regnum. Авторът на паметника е московският скулптор Александр Рожников. Една от задачите, която е трябвало да реши създателят на скулптурната композиция, е запазването на каноничността на образа на светците, съобщават руските медии.

В основата на композицията е една от иконите на Кирил и Методий. Св. Методий държи в ръката си православен кръст във вид на жезъл и Светото Евангелие. В ръцете на Св. Кирил има свитък с славянската азбука. С лявата си ръка той сочи, че чрез азбуката до славяните е достигнало Словото Божие. Тази творческа идея е била предложена от Крутицкия и Коломенски митрополит Ювеналий.

Височината на паметника е 4,5 м. Фигурите и аксесоарите му са изляти от бронз, а постаментът е направен от червен гранит. Идеята на автора е максимално да се приближи паметника към човека, запазвайки монументалността на скулптурната композиция.

Паметникът е излят от предприятието "Творчество" ООД и е доставен в Саратов на 17 май. Няколко дни се работеше по неговото установяване. Откриването на паметника ще стане на 23 май.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...