Папата потвърди безбрачието на свещениците и неразтрогваемостта на католическия брак



Източник: Агнуз

В посланието си към духовниците и миряните на Католическата църква от 14 април папа Бенедикт XVI отново потвърди най-консервативните становища на католицизма относно безбрачието на свещениците и абсолютната недопустимост на развода.

Според папата безбрачието на свещениците е израз на тяхното уподобяване на Христа. "Свещенството изисква… пълно уподобяване на Христа. При цялото си уважение към различната практика и традиция на Източните Църкви, необходимо е отново да се потвърди дълбокия смисъл на свещеническото безбрачие, което по право се смята за безценно богатство. Фактът, че Сам Христос, вечният Първосвещеник, е прекарал времето на цялата Си мисия чак до кръстната жертва в състояние на безбрачие, е надежден ориентир за разбирането на смисъла на традицията на Латинската Църква по този въпрос. В единство с великата църковна традиция… аз отново подчертавам красотата и важността на свещеническия живот, прекаран в безбрачие, като знак за пълна и изключителна посветеност на Христа, Църквата и Царството Божие, и следователно потвърждавам задължителността на безбрачието за латинската традиция", пише в посланието си той.

Според папата неразтрогваемостта на брака отговаря на природата на човека и на тайнствената връзка между Христа и Неговата невеста – Църквата. Той се позовава върху "изначалния антропологически факт, по силата на който мъжът трябва да се съчетае – един път и завинаги – с една жена, и обратно (ср. Бит. 2: 24; Мат. 19: 5). Ако Евхаристията изразява необратимостта на любовта на Бога към Своята Църква, тогава е ясно защо тя изисква в таинството брак онази неразделимост, към която се стреми всяка истинска любов". Заедно с това той признава, че разводът е получил широко разпространение в днешното общество и го нарича "истинска язва на днешния социален контекст, която обхваща все повече и повече и самата католическа общност". Според него в случая "става дума за сложен и деликатен пастирски проблем". Въпреки че призовава към пастирска грижа за разведените и признава правото им да участват в църковния живот, папата нарежда те да не бъдат допускани до причастие. "Синодът на епископите потвърди църковната практика, основана върху Светото Писание (срв. Марк 10: 2-12), повторно встъпилите в брак разведени да не се допускат до Тайнствата, защото тяхното състояние и начин на живот обективно противоречат на онзи съюз на любовта между Христа и Църквата, който е показан и извършен в Евхаристията", пише той.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...