Великобритания обявява католическо учение извън закона


Източник: OrthodoxNews

Учителите в католическите училища във Великобритания повече няма да могат да преподават католическото учение поради нов антидискриминационен закон.

Във Великобритания има нов закон, който забранява на католическите училища да преподават римокатолическата нравственост – закон, прокаран в парламента от католик.

Според новите „Разпоредби за сексуалната ориентация” ще бъде незаконно учител в което и да било училище, включително католическите училища, да заяви, че хомосексуалните отношения са нравствено нередни. Един учител може да бъде съдебно преследван, ако ученик успее да докаже, че учителят го е дискриминирал или накарал да се почувства наранен или унизен, като е преподавал за греховността на хомосексуалните отношения.

Рут Кели е главният инициатор на този закон. Тя е държавен секретар на лейбъристкото правителство за общностите и местната власт и министър на жените. Тя също така е католичка, която е обект на обществена критика заради обвързването си с личната прелатура „Опус Деи”.

Тази законодателна инициатива засяга също цял спектър от други дейности и ще принуди католическите агенции за осиновяване да предлагат деца за осиновяване и на хомосексуални двойки. Молба от католическите епископи на Англия и Уелс за освобождаване на католическите дружества за осиновяване от действието на новите закони е била отхвърлена от министър-председателя Тони Блеър.

Засегнати са също всички частни компании, които предлагат стоки и услуги от всякакъв вид. Така един фотограф или организатор на сватбени тържества, който откаже услугите си за „сватбата” на лесбийска или хомосексуална двойка, може също да бъде съдебно преследван, както и собственикът на семеен хотел, който откаже двойно легло на двама хомосексуалисти.

Въпреки че в последния момент Камарата на лордовете се опита да накара правителството да преразгледа решението и въпреки факелното бдение на християни пред парламента, законопроектът беше прокаран и ще влезе в сила от 30 април. На католическите агенции за осиновяване се дават две години, в които да се погрижат да приведат дейността си в съответствие с новите закони. Това би могло да означава, че те са принудени да прекратят дейността си.

Кардинал Кормък Мърфи-О’Конър, Уестминстърски архиепископ, обвини правителството, че нарушава парламентарната демокрация. „По време на заседанието на Камарата на общините беше отказана възможността за сериозни дебати”, каза той. „Дълбокото обществено безпокойство относно някои аспекти на тези разпоредби не беше чуто.”

В центъра на вниманието е позицията на Рут Кели, която, като министър, имаше задачата да превърне разпоредбите в закон. Предполагаше се, че тя, като католик, ще има резерви относно въвеждането на толкова драконовски закон, в резултат на който ще стане незаконно един учител в католическо училище да представя католическото учение за истинно, а компаниите и организациите ще бъдат принудени да приемат хомосексуалния граждански съюз за еквивалентен на брак между мъж и жена. Тя обаче заяви, че е доволна и горда от новите закони.

„Това е една важна крачка напред към осигуряването на достойнство, уважение и справедливост за всички”, каза тя след неуспешния опит на Камарата на лордовете да блокира разпоредбите. Дебатите в горната камара бяха съсредоточени върху това как законът ограничава свободата на религията. „Не може да е правилно в едно уважаващо себе си, толерантно общество в магазин или ресторант да се откаже обслужване на клиент,” защото е хомосексуалист, каза Кели.

Превод (със съкращения): Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...