Папа Франциск ще се срещне с Румънския патриарх Даниил в Букурещ



В първия ден от посещението на папа Франциск в Румъния, което ще се състои между 31 май и 2 юни, е планирана среща между него и Румънския патриарх Даниил. Както бе и при посещението в България, папската визита се осъществява по покана на държавните власти на Румъния.

На 31 май в сградата на Патриаршията в Букурещ папа Франциск ще се срещне с предстоятеля на Румънската православна църква и с членове на румънския Свети Синод.

Същия ден патриарх Даниил ще покаже на папа Франциск новата катедрала на Букурещ. Тя бе осветена през ноември миналата година, в навечерието на празника на св. апостол Андрей Първозвани. Величествената катедрала е посветена на румънските герои и е наричана още „Национална“ или „Спасение на народа“.

Между госта и домакина ще бъдат разменени приветствени пасхални слова. Според програмата в края на поклонението на папата в новата румънска катедрала ще бъде произнесена Господнята молитва на латински, последвана от католически пасхални песнопения. След това храмът ще бъде огласен от Господнята молитва на румънски език, последвана от пасхални православни песнопения.

Пресслужбата на Румънската патриаршия уточнява, че няма да има съвместна Литургия, а само „отделни и последователно изпълнени музикални моменти според решението на Св. Синод на Румънската църква и практиката в диаспора на православните румънци, когато се използва едно и също място на поклонение“.

На излизане от катедралния храм папа Франциск и патриарх Даниил ще приветстват събралите се вярващи с пасхалния поздрав „Христос воскресе“, се казва още в прессъобщението на Румънската патриаршия.

Според предвидената програма след поклонението в православната катедрала, папата ще отслужи Литургия в католическия катедрален храм „Св. Йосиф“. След Букурещ, папа Франциск ще отпътува за румънските градове Яш, Шумулео Чук и Блаж.

Мотото на папското посещение в Румъния е „Да вървим заедно“, а едно от централните събития на визитата му ще бъде тържествената служба, посветена на провъзгласяването на седмина католически румънски епископи за блажени, обявени за новомъченици на вярата от страна на Католическата църква. Духовниците са загинали в комунистическите затвори между годините 1950 и 1970 г. В програмата на визитата на папа Франциск има и планирана среща с ромската общност. | Basilica.ro

 

 

 

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...