ПАСЕ се вслушва в призива на Руската православна Църква



Източник: Strasbourg REOR

От 23 до 27 януари в Страсбург се е състояла първата за тази година сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Един от въпросите на дневен ред на януарската сесия през 2006 година, предизвикал разпалени дискусии, е бил обсъждането на доклада на господин Линдблад, изказал се от името на Комитета по политически въпроси, относно “Необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими”.

Преди началото на работата на сесията на ПАСЕ, представителят на Руската православна църква в Страсбург игумен Филарет (Булеков) е отправил писмо до председателя на Парламентарната асамблея Рене ван дер Линден, в което е обърнал внимание на това, че в доклада и в проектите за резолюция и препоръка към Комитета на министрите нито веднъж не се споменават преследванията на вярващите и опитите за пълно унищожаване на религията от страна на комунистическите режими, позовавали се в тази връзка на идеологията на държавния атеизъм. Тази позиция е намерила разбиране и поддръжка от страна на Представителството на Ватикана при Съвета на Европа.

При обсъждането на представените документи на сесията е била внесена поправка в текста на Резолюцията, в която се споменават “преследванията поради етнически и религиозни мотиви, посегателствата върху свободата на съвестта, мисълта и изразяването на мнение, свободата на словото, а също така и отсъствието на политически плурализъм”.

Редица депутати са сe изказали в смисъл, че не бива Асамблеята, осъждайки престъпленията на тоталитарните режими, да извършва съд над идеологията на комунизма, както това е било направено в свое време по отношение на фашизма. В крайна сметка, при приемането на Резолюцията, в която рязко се осъждат извършените престъпления, Асамблеята не е успяла да събере необходимото квалифицирано мнозинство за утвърждаване на Препоръката към Комитета на министрите, в която е било предвидено провеждането на международно разследване и конференция. 

Сред другите въпроси на дневен ред са били обсъждането на понятието “нация”, разглеждането на Проекта за протокол за избягване на положението на лица без гражданство и Доклада за нарушаването на правата на човека в Чечня, а също така и първите резултати от международното разследване за предполагаемите тайни затвори на ЦРУ в страните членки на Съвета на Европа.

Превод със съкращения: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...