Православният свят подкрепя обединението на двете части на Руската църква


Източник: Интерфакс

Редица поместни православни църкви се обърнаха с послания към Всезадграничния събор на Руската задгранична църква, призовавайки я да възстанови единството си с Московската патриаршия.

Представителите на всички атонски манастири "единодушно са се възрадвали" на това, че делегатите на Всезадграничния събор "са готови да изпълнят Божията воля за светата Руска църква и да преодолеят разделението, тъй противно на правдата Божия и заповедите Христови".

За това се говори в посланието на атонските монаси до митрополит Лавр и делегатите на събора, подписано от името на Свещения кинотис (висшия управителен орган на атонското монашество) от игумена на руския Пантелеймонов манастир на Света гора архимандрит Иеремия.

"Скръбната истина е, че атонските манастири нямат евхаристийно общение с Руската задгранична църква", се казва в посланието. Светогорците се надяват, че "днес, когато всички, дори светски, причини за разделението са вече в миналото", верните на Задграничната църква "ще добият каноничен статус в състава на Руската поместна църква" и ще бъдат най-после "причастници на единната чаша Христова".

Българският патриарх Максим изрази горещото желание и надежда на Българската православна църква, че обединението ще стане реалност.

Сръбският патриарх Павел също се обърна към делегатите на събора с призив за възсъединяване на "всички руски православни християни в лоното на Майката-Църква – Московска и Всерусийска".

Тези думи на патриарха бяха предадени на митрополит Лавр и членовете на събора от Черногорско-Приморския митрополит Амфилохий, който подчерта, че Сръбската православна църква, предоставила през 1920-те години убежище на стотици хиляди руски бежанци, никога не е прекъсвала връзките си "както с преследваната и страдаща Московска патриаршия, така и със задграничната Руска църква, временно прекратила евхаристийното си общение с Църквата в Русия".

Днес "мъченическата кръв на руските новомъченици призовава всички руски православни християни да преодолеят всички граници", каза той и цитира думите на патриарх Павле, че "без обединяването на Руската православна църква не може да има единство, нито духовно, нравствено и национално възраждане на руския народ". Според мнението на предстоятеля на Сръбската православна църква, "в това единство е бъдещето на целия свят".

Патриархът на цяла Грузия Илия II смята, че "възстановяването на нормалните отношения" между Московската патриаршия и Руската задгранична църква "има огромно значение за цялото Православие".

В своето послание до Всезадграничния събор предстоятелят на Грузинската църква напомня, че разделението "се е извършило не на догматична основа", а като следствие на "скръбния път на Църквата по времето на тоталитарния режим".

"Хиляди мъченици се молят днес за възстановяването на мира в Руската църква", казва в посланието си патриархът.

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...