Празнична пасхална трапеза за православните студенти в Париж



Източник:
Orthodoxie

От няколко години преподавателят по политология в Парижкия американски университет Олег Кобцев организира по Великден празнична трапеза – агапи за православните студенти в Париж и региона, особено за онези, които са сами и далече от семействата си. Според установената вече традиция, младите се събират „на разговяване” в празничния неделен следобед в градинката на църквата „Свети Серафим Саровски” в ХV район на френската столица.

Идеята дошла на академичния работник от руско потекло преди време, когато разбрал, че един от студентите му и неговата сестра, изгубили се сред множеството в храма, се прибрали в квартирата си, пресичайки пеша цял Париж в 3 часа сутринта. Когато в крайна сметка младите се намерили у дома, те имали само две кисели млека в хладилника си, с които разговели.

Оттогава, Олег Кобцев се опитва да запълни поне малко липсата на семейния уют и да предложи приятелска утеха на „безпризорните” млади хора. Той поставя началото на хепънинга с тези от своите студенти, православни по вяра, които оставали сами, без семействата си в пасхалната нощ. С времето инициативата му придобива все по-голяма популярност и вече е една истинска малка традиция. С нея Олег Кобцев се надява да има малко по-малко забравени в този ден на тържество и радост.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...