Приднестровците не желаят пастирски грижи от Букурещ



Източник: Православие.ru

Духовенството на приднестровската Тирасполско-Дубосарска епархия е възмутено от новината, че Румънската патриаршия създава три нови епархии на каноничната територия на Молдовската митрополия на Руската православна църква, на една от които е дадено името "Дубосарска и на цялото Приднестровие", се казва в резолюцията на епархийското събрание, състояло се на 30 октомври в град Дубосари. Приднестровската република включва земите на източния бряг на река Днестър, населени основно с руснаци, които в началото на 90-те се отделиха от Молдова.

"В решението си Румънската патриаршия се позовава върху историческите факти и нееднократните молби на православните румънци – изтъкват свещениците от епархията. – Действително, историята свидетелства за това, че на територията на Приднестровието на много места е имало православни енории, подчинени на Букурещ. Това обаче е било през краткия период на германско-румънската окупация през 1941-1944 г. По-възрастните приднестровци помнят, че богослужението в храмовете се е извършвало само на румънски език. Пак на него е трябвало да се изповядват енориашите. По такъв начин от църковния живот фактически са били отлъчени всички, които не са говорили румънски.

Ако с историческите факти всичко е ясно, остава открит въпросът за православните румънци, които уж живеят на територията на Приднестровието и изпращат многобройни апели до патриаршията в Букурещ. Ние, свещениците на Тирасполско-Дубосарската епархия, сме в постоянно общуване не само с нашите енориаши, но и с нецърковните хора. Никога, нито веднъж не ни се е случвало да чуем някой да желае пастирско обгрижване от страна Румънската патриаршия. Излиза, че румънският синод просто хитрува, използвайки този аргумент.

Опитът за възраждане на Дубосарската епархия под юрисдикцията на Румънската църква на каноническата територия на Руската православна църква е не само погазване на църковните канони, но и политически акт със сериозни последици. Властите на Румъния много добре разбират, че държавата е силна дотогава, докато е здрав народностният дух. След като нямат възможността да присъединят по законен начин територията на Молдова и Приднестровието, те ще съдействат по всички възможни начини за духовната експанзия на приднестровска земя. Подривайки постепенно гражданския мир, сеейки недоверие между етносите, разделяйки православните вярващи по език и кръв, властите на Румъния лесно ще осъществят целта си, която не можаха да осъществят по-рано с помощта на военна сила".

Резолюцията е подписана от Тирасполско-Дубосарския епископ Юстиниан.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...