Програма на конференциите “Ориентале лумен” за 2007 г.


Източник: RELIGION NEWS SERVICE

Конференциите “Ориентале лумен” (“Светлина на Изтока”) ще се проведат в четири различни града по света през тази година. Тези икуменически конференции се фокусират върху християнския Изток и са открити за миряни и клирици. Лекторите са добре познати имена от четири главни религиозни групи: римокатолици, източноправославни, източно-католици (римокатолици по източен обред) и дохалкидонски християни. Тези конференции насърчават икуменическия диалог (обсъждането на сходствата и различията между групите) върху определена тема чрез презентации и дискусии. Конференциите включват множество молитви от най-различни църковни традиции. По такъв начин конференциите предоставят съдържателна информация и възможност за интелектуална дискусия, както и уникален духовен опит.

Целите, които си поставят конференциите “Ориентале лумен” са следните:
– да образоват и разпространяват информация за източните християнски църкви, техните традиции, литургия, духовност, монашество, богословие и др.
– да предложат един неофициален форум за икуменически диалог на нивото на редовите християни – миряни и клирици, както и да интегрират висшите църковни служители и богослови, които обичайно участват в официалните диалози.

Конференцията “Orientale Lumen EuroEast II” ще се проведе в Истанбул от 7 до 10 май 2007 г. Темата на конференцията ще бъде “Литургичното богослужение на Източната църква”. Презентациите и дискусиите ще са свързани с тази интересна тема, която е в сърцевината на литургията и богослуженията в църквата. Участниците ще обсъждат темата на конференцията от гледната точка на своята собствена традиция. Сред тях ще бъдат:

Диоклийски епископ Калистос (Уеър), Оксфорд, Обединено кралство
Архимандрит Роберт Тафт, Папски институт за Изтока, Ватикана, Рим, Италия
Отец Пол Макпартлън, Американски католически университет, Вашингтон, САЩ
Отец Питър Галадза, Шептитски институт, Университет “Сейнт Пол”, Отава, Канада
Отец Андрей Дудченко, Украинска православна църква, Московска патриаршия, Киев, Украйна
Проф. Габриеле Винклер, Университет Тюбинген, Тюбинген, Германия

Модератор на конференцията ще бъде епископ Йоан Михаил Ботеан, Румънска гръко-католическа църква, Кантон, Охайо, САЩ.

Специални гости ще бъдат Вселенският патриарх Вартоломей, Антиохийски патриарх Григорий и кардинал Любомир Хусар, предстоятел на Украинската гръко-католическа църква.

Църковни водачи, миряни, монаси, клирици и студенти са поканени да вземат участие и да присъстват. Тези конференции се ценят и разискват по целия свят и са били теми на срещи с религиозни водачи във Ватикана, Истанбул и Лондон.

Посещението на папата в Истанбул през ноември 2006 г., както и официалният диалог между Римокатолическата църква и Православната църква, са свидетелство за подобрените отношения между християнските църкви. Конференциите “Ориентале лумен” функционират в качеството си на неофициални паралели на тези официални обсъждания. Те са уникални поради широкото участие на миряни и поради включването на източно-католиците – малка група в рамките на Римокатолическата църква, която рядко бива представяна на други срещи за диалог.

Истанбулската конференция е една от четирите конференции “Ориентале лумен”, които ще се проведат през тази година. Следващата конференция ще бъде във Вашингтон от 18 до 21 юни 2007 г. Това е 11-та ежегодна конференция “Ориентале лумен” в САЩ (Orientale Lumen Conference XI East). Тя ще бъде последвана от конференция в Сан Диего от 25 до 28 юни 2007 г. (Orientale Lumen Conference XI West). И двете конференции в САЩ ще имат за своя тема “Иконите – израз на нашата вяра”.

Четвъртата конференция ще бъде в Мелбърн, Австралия от 26 до 29 септември, 2007 г. Темата и участниците ще бъдат обявени скоро.

Конференциите “Ориентале лумен” се провеждат ежегодно от 1997 г. насам във Вашингтон и на други места по света. Главни спонсори са дружеството “Св. Иоан Златоуст” и Eastern Christians Publications, а сред останалите спонсори са православното Богословско училище на о-в Халки в Константинопол, Папският институт за Изтока в Рим, Американският католически университет във Вашингтон и Университетът Сан Диего в Сан Диего, Калифорния.

Подробности по регистрацията могат да се намерят на уебсайта www.olconference.com.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...