Протойерей Димитрий Смирнов за руските държавни митове


Източник: Електронният вестник на България

Днес, с помощта на средствата за масова информация, в Русия се разпространяват митове, които нямат никаква научна основа, това заяви протойерей Димитрий Смирнов – началник на отдела към Руската патриаршия за връзки с въоръжените сили и провоохранителните ведомства, цитиран от Интерфакс.

Например мит е това, че Русия е многонационална страна, изтъкна о. Димитрий.

Според ЮНЕСКО, ако 60% от жителите на една страна са от един етнос, то тази страна е мононационална. А у нас цели 84% от населението са представители на един етнос, значи не може да става и дума за многонационалност, добави още той.

Според него мит е и това, че Русия е многоконфесионална държава. „Е, добре – каза о. Димитрий – кажете ми една страна, която не е многонационална. Например Армения. В Армения живеят и православни, и будисти, и юдеи, дори баптисти, но на никого не му хрумва да каже, че Армения е многоконфесионална страна. Това се говори само за Русия.”

Духовникът опроверга и мнението, че Русия е наследила многоконфесиалността на СССР.

„Да, СССР беше точно такава държава. Но половината от населението й напусна Русия и сега ние, както през 1913 г., сме мононационална и моноконфесионална държава. Разбира се, Русия живее с участието на нашите мюсюлмани, юдеи и будисти. И според православната традиция не е прието те нито да бъдат обиждани, нито притеснявани”, подчерта отец Димитрий Смирнов.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...