Русия е готова да реституира църковните имоти


Проектозакон за реституция на конфискуваните църковни имоти е бил предложен от руския министър на икономическото развитие и търговията, съобщи вчера Риа Новости. В него е предвидено религиозните организации да получат права на собственост върху имотите с религиозна насоченост, които в момента се ползват свободно от различните църкви, но са собственост на държавата.

В същото време обаче църквата не би могла да претендира за собственост върху обекти, които са част от световното културно наследство като например защитените от ЮНЕСКО паметници (Катедралите на Кремъл, храмът на Василий Блажени)

Представители на различните вероизповедания считат, че работата по този проект е “възстановяване на историческата справедливост”.

“Да се реституира конфискуваната собственост е една много добра идея”, заяви равинът Зинови Коган, президент на Конгреса на еврейските организации и асоциации в Русия.

Президентът на Съюза на християните евангелисти в Русия, Сергей Ряховски, потвърждава с убеждение, че “законът предлага нови възможности за развитието на духовния живот в Русия”. Много от религиозните организации са в нищета, подчерта той и добави: “Много е възможно протестантите да започнат да обогатяват бюджета си като предоставят за ползване срещу заплащане някои от техните сгради”.

“При необходимост ние бихме отдали под наем някои от нашите терени, например за построяването на супермаркети, и по този начин да попълним бюджета на нашите религиозни организации”, потвърждава Зинови Коган.

“Православната църква няма да експлоатира църковна собственост, за да печели пари. Тя ще ги използва единствено за социалните си програми”, обясни от своя страна пресаташето на московската Патриаршия Владимир Вигилянски.

Според експерти, ако проектозаконът бъде приет, Православната църква ще стане вторият по големина поземлен собственик след държавата.

Превод: Нанка Стоянова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...