О. Тома Хопко започва преработката на наръчници по катехизис


Източник: St. Vladimir’s Orthodox Theological Seminary

Отделът за християнско образование (DCE) на Православната църква в Америка (OCA) планира преработката на четирите “Начални наръчници за Православната църква”, озаглавени “Православната вяра”, които са публикувани през 1970-те.

Четирите книги (известни като “книги на дъгата” поради различните си цветове) са написани от о. Тома Хопко, почетен декан на семинарията “Св. Владимир”, илюстрирани са от о. Джон Матусиак, прегледани и редактирани са от епископ Дмитрий (сега архиепископ на Южната епархия на OCA) и са официално одобрени от Епископския Синод на OCA. През годините те са били преведени, изцяло или отчасти, на 16 езика.

Настоящият план предвижда преработването и коригирането на книгите за учението, богослужението и духовността; да се направят две книги от книгата за Библията и църковната история, една книга за Библията и друга за църковната история; и да се напише шеста книга за Иисус Христос. Новата книга за Христос ще обяснява как библейските имена на Господа се разбират в православното учение, прославят се в православното литургическо богослужение и се отнасят към православния духовен живот.

Планира се също да се добавят въпроси към всеки раздел от наръчниците, за да се улесни тяхното използване в часовете в църковните училища и в дискусионните групи, и за да се представят книгите в един по-удобен за читателя формат.

Вашите молитви са нужни за успешното завършване на този проект.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...