Руският патриарх и президентът на Молдова излязоха с обща позиция по повод „Бесарабската митрополия“



Патриархия.ru

Патриархът на Москва и цяла Русия Алексий и президентът на Молдова Владимир Воронин дадоха в Москва съвместна пресконференция, на която коментираха действията на Румънската патриаршия по учредяването на Бесарабска митрополия, включваща три румънски епархии на територията на Молдова.

Негово светейшество информира журналистите за срещата на делегациите на Руската и Румънската Църкви в България, отбелязвайки със съжаление, че тя не е дала резултат. "Но ние и в бъдеще ще продължаваме диалога с Румънската патриаршия, защото решението на румънския Синод за учредяването на "Бесарабска митрополия" е антиканонично и е намеса в делата на друга поместна Православна църква", каза той.

От своя страна молдовският президент заяви, че властите на Молдова разглеждат създаването на "Бесарабската митрополия" и нейните структури като "част от агресивната политика на Румъния срещу суверенната молдовска държава".

"Смятаме да се противопоставим с всички сили на тази агресия", каза той и напомни, че от момента на получаването на независимостта и досега Румъния фактически не е признала Молдовската република като суверенна държава.

Владимир Воронин стана лауреат на премията на Международния фонд за единство на православните народи за 2007 г. Избраният през 2001 г. Воронин ще бъде награден за активното си съдействие за "укрепването на каноничното Православие на територията на своята държава, засилването на ролята на духовните ценности в обществото".

Връчването на премиите на Фонда ще се състои днес в Залата на църковните събори на московския храм "Христос Спасител".

Превод: Андрей Романов

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...