Руският президент беше посрещнат с царски почести на Атон



Президентът на Русия Владимир Путин беше посрещнат с изключителни почести на Света Гора Атон, предадоха световните агенции. Главата на руската държава посети Света Гора на 28 май т.г., за да вземе участие в тържественото отбелязване на хилядолетието на руското монашество в ”градината на Пресвета Богородица”. Първото споменаване за присъствието на руски монаси на Света Гора е от 1016 г.

По време на молебена в храма ”Успение Богородично” в Карея, столицата на Света Гора, руският президент беше възкачен на трона на византийските императори – чест, която не е била оказвана на нито един държавен глава в историята. Това решение на светогорските монаси съдържа алюзии за Русия като ”трети Рим” и приемник на Византия, коментират анализаторите. В приветствената си реч към руския президент протоепистатът на Света Гора отец Павел подчерта многовековната дружба между руснаци и гърци и ролята на Русия като защитничка и крепителка на православния свят. В ответното си слово Владимир Путин изказа убеждението си, че Православието е важна морална и сдържаща сила в днешния свят.

Athos2

След това руският президент се срещна с членовете на Свещения Кинотис. На срещата присъства и президентът на Гърция Прокопис Павлопулос.

По-късно през деня Владимир Путин посети руския светогорски Пантелеймонов манастир, където се срещна с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, който също е на посещение в Света гора за тържествата. След края на молебена, на който присъстваше и патриархът, главата на руската държава благодари на игумен Иеремия и братството на манастира за ”гостоприемството и топлината, която намират тук нашите сънародници”. Важно е и занапред да се прави всичко необходимо, за да може това руско кътче на Атон да продължава да укрепва духовните сили на всички православни вярващи в Русия, отбеляза президентът.

Athos3

След това президентът Путин и патриарх Кирил се оттеглиха за кратка беседа.

Снимки от посещението на Путин на Света Гора могат да се видят тук.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...