Светият Синод на Руската православна църква взе решение за военното духовенство


Източник: РИА новости

Светият Синод на Руската православна църква взе решение за възстановяване на институцията на военното духовенство, стана ясно след днешното заседание в Москва.

"Светият Синод на Руската православна църква призовава държавата, обществото и всички традиционни вероизповедания в Русия към съвместни усилия за възстановяване на институцията на военното духовенство”, се казва в заявление, разпространено след срещата.

Членовете на Синода на РПЦ изразяват своето съжаление, че в руското законодателство отсъства механизъм, по който военнослужещите да могат да упражняват своето право на свобода на вероизповедание и че, изпълнявайки дълга си към отечеството, те са лишени от пълноценен религиозен живот, са казва още в документа.

Положителен опит с въвеждането на институцията на военното духовенство има в армиите на страни като САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Израел, Индия и Пакистан. Предстои тя да бъде въведена в Балтийските страни, Армения, Украйна и Грузия.

„Вярваме, че работата на духовниците в армията ще помогне да се намалят случаите на самоубийства, унижения на достойнството на личността и действията, които нарушават човешките права”, се подчертава в изявлението на Св. Синод на Руската православна църква.

превод: Надежда Господинова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...