Световен християнски форум бе открит в Найроби, Кения


Източник: WCC

Срещата на църковни водачи на високо равнище, започнала на 6 ноември край Нароби, Кения, е уникална с това, че събра представители на най-широкия кръг християнски традиции, някога участвали на световен форум, което ще позволи провеждането на една безпрецедентна по икуменическия си обхват дискусия върху това какво са призвани да правят християните – по възможност заедно – в света днес.

Срещата от 6 до 9 ноември, наречена Световен християнски форум, събра около 250 висши представители на всички главни християнски традиции и на техните световни организации в конферентния център “Джумуия” в Лимуру край Найроби.

Целта на форума е да създаде ново, открито пространство, в което да се събират широк кръг християнски църкви и междуцърковни организации в многостранна обстановка за насърчаване на взаимното уважение и изследването и разрешаването заедно на общите предизвикателства. Той се стреми да включи всички християнски направления, включително онези, които досега не са водили диалог помежду си. Около половината от участниците в Лимуру са евангелисти и петдесятници.

През четирите дни на форума, чиято тема е “Нашето пътуване с Иисус Христос, Помирителя”, участниците ще обсъждат как най-добре да насърчат диалога и сътрудничеството по въпросите на християнското единство и съвместното свидетелство пред света. Те ще разискват предложения за бъдещето на форума с надеждата резултатите от срещата да бъдат обобщени в едно “Писмо до църквите”.

Световният съвет на църквите (ССЦ) е представен от модератора на неговия централен комитет преп. Валтер Алтман; неговия генерален секретар преп. Самуел Кобия; неговия председател от тихоокеанския регион г-н Джон Дум; и преп. Робина Уинбуш, член на комисията за продължаване на процеса, наречен “Икуменизъм през ХХІ век”.

Предложението за създаване на този форум е направено за първи път в средата на 1990-те от преп. Конрад Райзер, тогавашен генерален секретар на ССЦ, като признание на факта, че икуменическото движение е по-широкообхватно от ССЦ. Въпреки че ССЦ е спомогнал за иницииране на процеса, той вижда своето място като една от участващите организации заедно с останалите.

Оттогава са се провели регионални консултации в Азия, Африка, Европа и Латинска Америка. Методологията, използвана на тези срещи, е насърчила участниците да споделят своя път във вярата и историята на своите верови общности.

Процесът на форума, който се ръководи от 12-членна комисия за продължаване, досега е избегнал неговото превръщане в една нова организация или институция и продължава да се основава на “участие” в противоположност на “членство”.

Християнските традиции, представлявани на срещата в Лимуру, са: Африканска институирана (независима), Англиканска, Баптистка, Евангелска, Римокатолическа, Ученици (Църкви на Христос), Приятели, Светост, Лутеранска, Менонитска, Методистка, Моравски братя, Старокатолическа, Източноправославна, Древноизточна (дохалкидонска), Петдесятна, Реформирана, Армия на спасението, адвентисти от седмия ден, Обединени и обединяващи църкви.

Освен тези християнски традиции или “семейства”, на форума са представени също и голям брой християнски организации: регионални икуменически организации, младежки и студентски международни движения, YMCA и YWCA, Обединени библейски дружества, Уърлд вижън интернешънъл, Лозански комитет за световна евангелизация, Световен евангелски алианс, Световен съвет на църквите и редица организации от форумен тип.

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...