Свещениците във Воронеж спасяват бракове



Източник: Благовест инфо

В Двореца за бракосъчетания във Воронеж намериха нов начин да се борят с многобройните разводи напоследък. Преди да разтрогнат брака, чиновниците предлагат на съпрузите да поговорят със свещеник. В администрацията на областта са шокирани от огромния брой разводи напоследък и се надяват, че такава инициатива ще повлияе благоприятно на ситуацията.

Воронежката областна управа и Воронежко-Борисоглебската епархия на Руската православна църква са подписали документ за сътрудничество, основонота цел на който е борба с разводите. Бракоразводната саттистика наистина е шокираща: от 98 хиляди двойки са се разпаднали около 80 хиляди! За да намалее тази цифра, в Двореца на бракосъчетанията във Воронеж с двойките, дошли да се развеждат ще разговаря свещеник.

„В нашата сграда за беседа със свещеник е определен отделен кабинет, – разказва директора на Двореца Любов Шишкина. – Свещеникът ще разговаря с мъжа и жената за причините, които ги водят към решението за развод и за тайнството венчание и греха на развода. Нека свещеникът напомни на хората за обещанията, които са си дали един на друг в деня на сватбата. Както показва практиката, много двойки се развеждат без да са обмислили сериозно това свое решение. На тях им е нужна помощ, за да могат да сравнят всички „за” и всички „против”.На нас с помощта на свещеник ни се удаде да запазим няколко семейства – значи системата работи. Ние се надяваме за в бъдеще по този начин разводите да намалеят”.

В Двореца на бракосъчетанията във Воронеж се отнасят с трепет към вярата. През октомври миналата година той е бил осветен и сега в тържествената зала, където се регистрират гражданските бракове грее голяма икона на светител Митрофан Воронежки, подарена от митрополит Сергий (Фомин). Освен това, ръководството на епархията предложило във всички клонове на гражданската служба неделя да бъде работен ден, за да не се нарушава православната традиция: по-голяма част от сватбите се правят в събота в момента, а в събота според църковните канони това не е редно. Но в този случай църковните канони влизат в противоречие с действащото трудово законодателство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...