Отворени врати за афроамериканците, които искат да научат за Православната църква


Източник: freep.com

В края на този месец неколцина православни християни в САЩ ще направят нов опит да променят тъжната истина, изразена в думите на д-р Мартин Лутър Кинг-младши, че 11 ч. сутринта в неделя е “часът на най-голямата [расова] сегрегация на нацията”.

Те организират първите по рода си отворени врати на Православието за местни афроамериканци, които са достатъчно любознателни, за да прекарат един ден, научавайки за увенчаните с куполи и украсени с икони източноправославни църкви, разпръснати из югоизточната част на щата Мичиган.

“Мнозина не биха очаквали да срещнат афроамериканци в тези църкви”, казва иподякон Робърт Аарон Мичъл, организатор на програмата за 25 август. “Но ние винаги сме били тук. Православието има голяма история и светии на Църквата в Етиопия, Египет и други райони на Африка.”

По-рано тази година Мичъл и Шарън Гомулка, член на православна енория в гр. Ливония, основаха съвместно Детройтското митрополитско представителство на Братството “Св. Мойсей Черни”. Това е една национална организация, която съдейства за осъзнаване на съществуването на африканските клонове на Православния свят.

Миналата година и двамата участваха в националното събрание на организацията, което се проведе в Детройт.

Св. Мойсей Черни, роден преди около 1700 години в Египет, прекарва ранната част от живота си като един египетски Робин Худ, само че криещ се в пустинята, а не в горите. Той обаче се натъква в крайна сметка на древното християнско монашеско движение, известно като пустинните отци. При тях той приема християнството, изоставя живота си на разбойник и става прочут старец.

“В това ново представителство, което създадохме, ние не насърчаваме разделението на хората по расов признак”, казва Гомулка. “Тъкмо обратното.”

Мичъл добавя: “Не можем да превърнем Православието в един изключително афроцентричен опит. Не това е нашата цел.”

“Това, което се опитваме да покажем, е, че православните църкви обхващат всички племена, народи и езици. Като афроамериканци, ние също имаме своите корени в тази Църква”, казва Гомулка.

Това е и въпросът, който повдига насловът на програмата: “Има ли африкански корени в Древната църква?”

Един от шестимата лектори през този ден ще бъде майка Катрин Уестън, православна монахиня и иконограф от Индианаполис, която рисува икони за църкви из цялата страна. Тя е особено привлечена от историята на св. Мойсей Черни, тъй като в своето служение като психотерапевт тя работи с непълнолетни лица, лишени от свобода.

“Аз се обръщам към св. Мойсей и неговата история, особено когато работя с млади хора с тежки проблеми, като зависимости, тъй като историята на св. Мойсей е изключително вдъхновяваща. Той е успял да остави зад гърба предишния си живот”, казва майка Катрин в телефонен разговор.

Гомулка казва, че обича да вижда разнообразни лица, включително африкански и азиатски светци, показани на иконите през целия православен годишен календар. Тя и Мичъл са приели Православието, след като са били членове на други християнски общности. Тя е била лутеран, а Мичъл – член на Петдесетническото движение.

“Православната църква е едно толкова широко семейство на много различни народи”, казва тя. “Спомням си първия път, когато видях да изнасят иконата на св. Мойсей, и как всички през този ден целуваха иконата му.”

Мичъл кимва и добавя: “Онова, което си осъзнала, е, че всички гледат някого, който е съвсем като теб”.

“Точно така”, казва тя. “Това беше повратен момент в моя живот. Всички в църквата, откъдето и да идваха, гледаха неговото лице, което служеше през този ден като пример за всички нас. Тогава аз наистина почувствах, че всички ние можем да бъдем част от тъканта на вярата.”

Превод: Божидар Питев

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...