Сигнал за поставена бомба опразни арменската църква в Париж навръх Рождество Христово



Ara/Armenews, Collectif VAN

Храмът „Свети Йоан Кръстител” в Париж на Арменската апостолическа църква е бил опразнен заради заплаха за поставена бомба сутринта на 6 януари, когато арменците празнуват Рождество Христово. При започнало вече богослужение полицията е евакуирала присъстващите богомолци и е отцепила района.

Свещениците от своя страна са отказали да напуснат и не са допуснали да бъдат въведени полицейски кучета в църквата. Те са подписали декларация за отказ от претърсване. Към 12 часа църквата е била отворена наново и прекъснатото богослужение е продължило. Рождественската литургия е първата, която е трябвало да отслужи новоизбраният предстоятел на Арменската църква във Франция Норван Закарян.

Полицията е установила, че анонимното обаждане за поставена в храма бомба е дошло от телефонна кабина на Шанз-Елизе и веднага е изпратила части, които да проведат разследване в района.

Напоследък зачестиха заплахите за терористични нападения срещу арменски молитвени, културни и образователни институции от страна на турски ултранационалисти, като все по-често обект на нападение стават лица и сгради в Западна Европа.

Църквата „Свети Йоан Кръстител” веднъж вече е била цел на бомбен атентат през 1980 година.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...