Скандалната книга на Рушди – осъдена и от Румънската патриаршия



Ziua.ro

Скандалната книга "Сатанински стихове", за която авторът Салман Рушди бе осъден на смърт от ислямски трибунал, а японският преводач – убит, вече може да се намери в румънските книжарници. Въпреки това Румънската православна църква се присъедини към гледната точка на мюсюлманите за нея като за кощунствена творба.

В Индия книгата беше забранена още преди да излезе от печат. Причината за това е твърдението, лансирано в нея, че два стиха от Корана са продиктувани на Мохамед от дявола. Това предизвика гнева на мюсюлманите. През 1989 г. Рушди беше осъден на смърт с религиозен декрет, който е валиден и до днес. Трябва да се отбележи, че последиците от публикуването на книгата са не само за автора. Преводачът на японски беше убит, а италианският – сериозно ранен. Въпреки всички спънки и проблеми книгата оцелява вече 20 години във Великобритания. Там понастоящем е и авторът й, който живее под директната закрила на британската полиция.

Лидерът на мюсюлманите в Румъния прикани вярващите да прочетат книгата, защото било добре да се познават и враговете. Изразявайки солидарността си с мюсюлманската общност, Румънската Патриаршия заяви, че осъжда прояви от такъв род и публично обяви, че книгата "накърнява духовни ценности и религиозни символи", като се позова на румънския закон за религиозните права и свободи. В чл. 13, ал. 2 на този закон се казва, че "в Румъния са забранени всички форми, начини, действия и клевети, всяващи религиозни вражди, а също и религиозните оскърбления".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...