Спорът за минаретата се пренесе в Германия



altОпитът на мюсюлманската общност в малък немски град да построи минаре породи ожесточени спорове. Германски политици и религиозни лидери се опасяват от сериозно нарастване на екстремистките настроения в германското общество, съобщава Благовест Инфо.

 

Неотдавна мюсюлманите от град Фьолкинген в югозападната част на Германия се обърнаха към общинските власти с молба да им се разреши строителство на минаре до джамията, която вече две десетилетия функционира в града.

Разглеждането на тази молба предизвика горещи дебати в общинския съвет, в който има двама ултрадесни политици. Властите решиха да се обърнат към гражданите, като ги помолиха да изкажат мнението си по този въпрос. Резултатите бяха учудващи: мнозина респонденти смятат, че в техния град няма място за минаре. Някои от тях смятат, че минарета не може да има в Германия, защото в Турция се забранява строителството на християнски църкви. Според мнението на други живеещите в страната турци трябва изцяло да се адаптират към немската култура, преди да издигат свои култови сгради. Само неголяма част от гражданите призовават за по-толерантно отношение към мюсюлманите.

Местният вестник „Саарбрюкер Цайтунг“ доля масло в огъня: в края на януари той помести редакционна статия ”Минаре не трябва да има”. Минарето е символ на “ислямския стремеж към властта”, който по време на Османската империя често се използвал като знак за завоюване на новите земи, сочат авторите на статията.

Аналогични аргументи използваха миналата гозина и десните в Швейцария, където на общонароден референдум гражданите се изказаха за забрана на строителството на минарета.

В подкрепа на мюсюлманите на Фьолкинген се изказа местният протестантски пастор Кристиян Вайер. “Ние не възразяваме джамията да има разпознаваем външен вид”, заяви той от името на своята енория. Пастор Вейер вижда в минарето символ не на противопоставянето, а на мирното съсъществуване на културите и успешното интегриране на емигрантите-мюсюлмани в германското общество.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...