Сръбският фонд „Благо” започна представянето на православните манастири в Косово



Източник: КИМ Инфо

След манастирите в Централна Сърбия, фондът „Благо” продължава с представянето на манастирите в Косово и Метохия. Сайтът на фонда е обявил информация за манастира „Високи Дечани” и сега екипът му работи върху представянето на манастира на Ипекската патриаршия.

Дечански манастир – 1327 година

Манастирът „Високи Дечани” е един от големите сръбски православни манастири в Косово и Метохия, на 12 километра южно от град Печ (Ипек). Катедралата му е най-голямата средновековна църква на Балканите, в нея се намират едни от най-значимите запазени паметници на византийската фрескопис.

Манастирът е построен в кестенова горичка от крал Стефан Дечански. Строителството започва през 1327 година. Ктиторската му грамота обаче датира от 1330 година. На следващата година кралят почива и е погребан в манастира, впоследствие станал известен като мястото, където се съхраняват неговите свети мощи. Строителството продължава до 1335 година при сина му Стефан Душан, но изографисването приключва едва към 1350 година.

Храмът, посветен на Христос Вседържител и изграден от пурпурночервени, светложълти и онкисови мраморни плочи, е издигнат от майстори строители под ръководството на францисканския монах Вит от Котор. Отличава се от другите сръбски църкви от това време с величествените си размери и очевидния романски елемент. Прочутите му фрески изобразяват около хиляда лика и представят всички основни теми от Новия Завет. В църквата е и оригиналният дървен иконостас от ХІV век, игуменският трон и резбованият ковчег с мощите на крал Стефан.

През 2004 година ЮНЕСКО включва манастира в Списъка на световното културно наследство, определяйки фреските му като „един от най-значимите примери на така наречения Палеологов ренесанс във византийското художествено изкуство” и „ценен паметник за живота през ХІV век”.

Превод: Екатерина Крумова

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...