Събрание на православните епископи във Франция



На 27 октомври 2005 година се е състояла среща на Събранието на православните епископи във Франция, комюнике от която е публикувал френският сайт orthodoxie.com.

Събранието на православните епископи във Франция (СПЕФ) е инстанция, която има за цел да координира дейностите на каноничното православно епископство в тази страна. Създадено през 1997 година, като продължение на Православния междуепископски комитет (1967 г.), СПЕФ си поставя за цел да заяви открито единството на Православната църква във Франция и да поддържа, опазва и развива интересите на общностите на каноничните православни епархии в страната. В него членуват епископи и клирици от Вселенската, Антиохийската, Московската, Сръбската и Румънската  патриаршии.

Към събранието работят различни комисии, между които богословска, литургическа, социална, за междуцърковни отношения, за медии и информация и други.

На срещата през октомври са били разгледани актуални теми, свързани с живота на местните православни. Някои от тях са били: нуждата от добра подготовка на свещениците по отношение на актуалните пастирски и социални проблеми, диалога с римокатолическото епископство във Франция, и по-специално преговорите между Сръбската църква и Унията на православните асоциации от западен обряд (известни като униати) за евентуалното им каноническо присъединяване към сръбския диоцез във Франция, и т.н.

Следващата среща на СПЕФ е предвидена за месец декември.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...